Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwakbegaafde tiener week in cel vanwege 'illegaliteit'

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Politiebusje_300.jpg
Politie beschouwde jongen met verstandelijk vermogen van 8 jaar als illegaal … Uitzetting dreigt nog steeds
Een 18-jarige jongen met een verstandelijk vermogen van een 8-jarige heeft een week in een Amsterdamse cel doorgebracht. Omdat hij geen identificatiepapieren kan laten zien wordt hij als illegaal beschouwd. Hij werd pas dinsdagavond na inmenging van burgemeester Van der Laan vrijgelaten.
Vijf dagen heeft de jongen in de cel gezeten. Zijn familie mocht hij niet zijn of spreken. Dinsdag kreeg hij te horen dat hij Nederland volgende week moet verlaten. SP-Raadslid Maureen van der Pligt is inmiddels een procedure gestart om de uitzetting te voorkomen. De stiefvader van de jongen zegt in de Volkskrant:
Ciazio was compleet overstuur en toen we hem maandag eindelijk aan de telefoon kregen, vroeg hij alleen maar wanneer hij weer naar huis mocht komen. Hij heeft dagen niets gegeten en vijf dagen in dezelfde kleren rondgelopen.
Acht jaar geleden kwam Ciazio, die een IQ van 48 heeft, met zijn moeder naar Nederland, maar die vroeg echter nooit een paspoort voor hem. Zowel niet in Suriname als in Nederland. Daardoor is hij nu officieel illegaal geraakt
Ciazio krijgt speciaal onderwijs op het Orion College voor zeer moeilijk lerende kinderen. Toen zijn schoolbusje in de Bijlmer werd aangehouden omdat die een verkeerd straatje was ingereden, werd de bus onderzocht. De jongen kon toen geen paspoort of verblijfspapieren laten zien en werd direct meegenomen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.