33

Zwakbegaafde tiener week in cel vanwege ‘illegaliteit’

Politie beschouwde jongen met verstandelijk vermogen van 8 jaar als illegaal … Uitzetting dreigt nog steeds

Een 18-jarige jongen met een verstandelijk vermogen van een 8-jarige heeft een week in een Amsterdamse cel doorgebracht. Omdat hij geen identificatiepapieren kan laten zien wordt hij als illegaal beschouwd. Hij werd pas dinsdagavond na inmenging van burgemeester Van der Laan vrijgelaten.

Vijf dagen heeft de jongen in de cel gezeten. Zijn familie mocht hij niet zijn of spreken. Dinsdag kreeg hij te horen dat hij Nederland volgende week moet verlaten. SP-Raadslid Maureen van der Pligt is inmiddels een procedure gestart om de uitzetting te voorkomen. De stiefvader van de jongen zegt in de Volkskrant:

Ciazio was compleet overstuur en toen we hem maandag eindelijk aan de telefoon kregen, vroeg hij alleen maar wanneer hij weer naar huis mocht komen. Hij heeft dagen niets gegeten en vijf dagen in dezelfde kleren rondgelopen.

Acht jaar geleden kwam Ciazio, die een IQ van 48 heeft, met zijn moeder naar Nederland, maar die vroeg echter nooit een paspoort voor hem. Zowel niet in Suriname als in Nederland. Daardoor is hij nu officieel illegaal geraakt

Ciazio krijgt speciaal onderwijs op het Orion College voor zeer moeilijk lerende kinderen. Toen zijn schoolbusje in de Bijlmer werd aangehouden omdat die een verkeerd straatje was ingereden, werd de bus onderzocht. De jongen kon toen geen paspoort of verblijfspapieren laten zien en werd direct meegenomen.

Volkskrant: Jongen met IQ van 48 week lang in cel gezet

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)