107

Zware kritiek op Tories en Theresa May vanwege Grenfell Tower

Theresa May en haar regering krijgen veel kritiek over de manier waarop ze zijn omgegaan met de ramp in Grenfell Tower, de torenflat die volledig afbrandde terwijl er nog bewoners binnen vast zaten. De bewoners van de flat zijn woedend omdat May wel langskwam, maar weigerde om overlevenden en bewoners van de flat te ontmoeten vanwege ‘veiligheidsredenen’.

Op dezelfde dag verschenen er echter foto’s van Jeremy Corbyn die overlevenden omhelsde. Ook burgemeester Sadiq Khan ging uitgebreid in gesprek met de overlevenden. Nog geen 24 uur later kwamen de Britse koningin Elizabeth en haar kleinzoon prins William echter met minimale beveiliging langs om de overlevenden een hart onder de riem te steken.

De bewoners zijn woendend:

Why has Sadiq Khan and Corbyn come down here, not with bodyguards and police, they have come down here and spoken to people and come down to our level? Why is Theresa May coming here with a load of police walking around her, not meeting anyone, not meeting the families?

Inmiddels heeft May aangekondigd alsnog terug te gaan om de bewoners te spreken. Maar de koude indruk die de Britse premier achterlaat, wakkert de woede aan van de overlevenden en de lokale gemeenschap. Velen zijn van mening dat de herhaalde klachten van bewoners over het gebrek aan brandveiligheid nooit genegeerd waren geweest als de bewoners van de flat welgesteld waren geweest.

Online circuleert een filmpje van Boris Jonson, waarin hij in zijn tijd als burgemeester van Londen vragen over bezuinigingen op de brandweer beantwoord met ‘Get Stuffed’ Wel tien brandweerstations sloten hun deuren en 600 brandweerlieden verloren hun baan vanwege de bezuinigingen van Johnson.

De bewoners van de flat trokken al jaren aan de bel vanwege het gebrek aan brandveiligheid. Maar niet alleen op lokaal niveau werden de klachten genegeerd. Ook Gavin Barwell, de net aangestelde personeelschef van Theresa May, voorheen minister van Huisvesting, wordt ervan beschuldigd dat hij niets heeft gedaan met een rapport over de gebrekkige brandveiligheid van de torenflat en nog 4000 vergelijkbare gebouwen. Hoewel de pers om opheldering vraagt blijft Barwell ze negeren en hun vragen ontwijken.

Tot nu toe zijn er dertig doden bevestigd, maar naar alle verwachtingen zal dat dodental nog stijgen. 70 mensen zijn vermist geraakt in de brand. De Londense politie vreest dat de brand zo hevig was dat sommige slachtoffers nooit geïdentificeerd zullen worden. Nog 24 mensen raakten gewond en worden behandeld in het ziekenhuis. Twaalf van hen verkeren in kritieke toestand.

Sadiq Khan, de burgermeester van Londen, heeft een openbare brief geschreven aan Theresa May, waarin hij haar dringend oproept om ‘meer te doen’:

En op twitter is de kritiek stevig

Geef een reactie

Laatste reacties (107)