Laatste update 01 november 2017, 14:13
104

Zwarte jongen (17) loopt hoofdwond op bij onterechte arrestatie

Update woensdag 12.00 uur:
De jongen die door de politie met geweld werd aangehouden weerspreekt delen van de verklaring van de politie. In de Stentor verklaart hij:

Ik verliet met een vriendin van me het huis, lopend. Op een gegeven moment merkte ik dat we achtervolgd werden, ik was bang dat we beroofd zouden worden. Ik zei nog tegen die vriendin, berg je telefoon maar even op. Het volgende moment werd ik bij mijn nek gepakt, en tegen de grond geduwd. Ik werd in een soort houdgreep vastgehouden, ik zei dat ik geen lucht meer kreeg. Maar ik kreeg te horen dat ik me niet moest aanstellen.

In het politiebericht staat dat de politie de situatie vervolgens uitlegde en excuses aanbood, maar daar heeft Stiven weinige van gemerkt:

Ik werd geboeid in de auto gezet. En toen kregen ze denk ik via hun oortje te horen dat ze niet de goede hadden en werden mijn handboeien weer losgemaakt en kon ik uitstappen. Totdat dit persbericht naar buiten kwam wist ik niet waarom ze dit zo hebben gedaan. Ik heb ook geen excuses gekregen van de politie.

Hij baalt enorm van de situatie, zit met pijnklachten en begrijpt niet hoe de politie hem met de dader heeft kunnen verwarren:

Ik heb hem wel eens gezien, ik was op bezoek in dat huis en daar was hij ook. Maar er is vreselijk veel verschil tussen mij en hem, hij heeft wel een donkere huidskleur maar we lijken helemaal niet op elkaar. Ik heb een heel ander postuur, ben slank, 55 kilo. Hoe hebben ze mij nou zo kunnen aanpakken? Dat de politie die mij zou moeten beschermen dit zo bij mij doet. Zij maken een fout, maar ik zit met de gevolgen. Ik heb er vannacht niet van geslapen, kan niet eten en mijn hele lijf doet nog pijn.

Een getuige bevestigt het verhaal van Stiven.

Eerder:
Een jongen van 17 is zondag gewond geraakt bij een onterechte arrestatie in Apeldoorn. In een openbare post op Facebook deelt zijn zus Ruchaily Martina foto’s van zijn verwondingen, begeleid door de tekst:

Ik heb heel lang gedacht dat de “blacklivesmatter” zich alleen in Amerika afspeelde. Nu maak ik van dichtbij mee dat het wel degelijk ook hier speelt en ik ben in shock. Mijn broertje van 17 jaar (54kilo) is vandaag onterecht neergeslagen door 4 politiemannen. Toen hij op de grond in de houdgreep lag, aangaf dat hij pijn had en voelde dat hij flauw ging vallen kreeg hij te horen dat die zich niet aan moest stellen. Eenmaal in de boeien in de undercoverpolitieauto kreeg hij te horen dat ze van de politie waren en dat ze de verkeerde hadden en werd hij vrijgelaten. Ik zit hier op de eerste hulp met mijn broertje in shock. En de politie denkt het goed te kunnen maken met een simpele vrijlating. Ik deel dit niet voor aandacht maar omdat ik het niet normaal vind dat wederom iemand met een donkere huidskleur de dupe is van dit systeem. 17 jaar! Kom op man.

In een nieuwsbericht op hun website bevestigt de politie dat het incident heeft plaatsgevonden:

De politie deed onderzoek dat al snel leidde naar een verdachte in Apeldoorn. Agenten in burger van de eenheid Rotterdam observeerden het huis waar de man verbleef. Die liet zich even in de deuropening zien, maar ging terug naar binnen. Omdat er meer mensen in de woning aanwezig waren en de agenten hen niet in gevaar wilden brengen, kozen ze ervoor te wachten tot de man naar buiten zou komen. Aan het einde van de middag leek dat te gebeuren. Aangezien er sprake was van een vuurwapengevaarlijke verdachte namen de agenten geen enkel risico. De man werd bij verrassing overmeesterd en tegen de grond gewerkt, waarbij hij licht gewond raakte aan zijn hoofd. De overmeesterde man bleek echter niet de verdachte, maar een 17-jarige jongen die ook in het huis verbleef. Hierop hield het team in de woning alsnog de verdachte man aan. De 17-jarige jongen werd direct vrijgelaten. De agenten hebben hem excuses aangeboden en uitgelegd waarom het team op deze manier heeft gehandeld.

Hoe het kan dat alsnog de verkeerde persoon werd gearresteerd, terwijl de daadwerkelijke verdachte zich even daarvoor nog had laten zien aan de politie, blijft onduidelijk. Woordvoerder Marjan Koert van de politie Rotterdam wilde niet verder reageren op vragen van Joop.nl.

Afbeelding: screenshot Facebook Ruchaily Martina

Geef een reactie

Laatste reacties (104)