Laatste update 10:25
56

Zwarte man die in auto lag te slapen doodgeschoten door agenten

In Vallejo, op zo’n 45 kilometer van San Francisco, is een zwarte man doodgeschoten omdat hij lag te slapen in zijn auto. De 20-jarige Willie McCoy, die enige lokale bekendheid genoot als rapper, stond geparkeerd voor een vestiging van Taco Bell, toen een medewerker van de fastfoodketen de politie belde omdat hij dacht te zien dat McCoy was ingezakt.

Agenten die op de melding afkwamen, troffen McCoy slapend achter het stuur aan. Nadat ze versterking hadden opgeroepen om onduidelijke redenen bewoog McCoy plotseling, volgens de agenten. Hij zou naar een vuurwapen hebben gegrepen. Waarom iemand dat zou doen, in de wetenschap dat zes bewapende agenten om je auto heen staan, is onduidelijk. Hierop schoten de agenten de man dood met meerdere kogels. Volgens een verklaring van het lokale politiebureau handelden de agenten ‘uit angst voor de eigen veiligheid.’

De familie van de man, die ter plekke overleed, blijft met veel vragen zitten. “Niemand vertrouwt de politie hier,” zegt David Harrison, een neef van McCoy. “We zijn doelwit van een politie-operatie om jonge zwarte mannen met een zeker profiel te vermoorden.” Het is dan ook niet de eerste keer dat een dergelijke situatie plaats vindt. Minstens twee keer eerder in de afgelopen jaren schoten agenten zwarte mannen dood die aanvankelijk lagen te slapen. In een identieke situatie als die van McCoy werden de nabestaanden van de door agenten doodgeschoten Demouria Hogg in het gelijk gesteld. Zij kregen 1,2 miljoen dollar uitgekeerd van de gemeente Oakland.

cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (56)