Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte muzikant sluit hechte vriendschap met Ku Klux Klan-leden

  •  
27-11-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  
Klansman_after_rally.jpg
Prachtig verhaal ... Daryl Davis werd vrienden met meer dan twintig 'Klansmen' ... en bewaarde hun witte gewaden en puntmutsen als trofee 
De Amerikaanse zanger Daryl Davis is geen gewone muzikant. Hij heeft gespeeld met oud-president Clinton en toert door Amerika met ouderwetse ‘boogie woogie piano shows’. Op dit moment is hij lid van ‘The Legendary Blues Band’ (vroeger ook bekend als de Muddy Waters band). Vanwege zijn werk ontmoet hij overal andere mensen, maar in 1983 gebeurde er iets wat hij nooit had verwacht.
Het was in 1983 dat hij optrad in een blanke bar waar hij als enige donkere muzikant optrad, schrijft de Las Vegas Guardian Express. Toen het optreden voorbij was, kwam er een man naar hem toe uit het publiek die hem complimenteerde met zijn pianospel. De man vertelde hem dat hij nog nooit een zwarte man zo goed had horen spelen als Jerry Lee Lewis, waarop Daryl Davis antwoordde: “Jerry Lee heeft het geleerd van zwarte pianospelers en ik kan het weten, want hij heeft het me zelf verteld. Hij is een vriend van me.” De man was verbaasd en geloofde Davis niet. Toen zei hij dat hij van de Ku Klux Klan was. Waarschijnlijk zou iedereen die in deze situatie zou zijn beland zich omgedraaid hebben, maar Daryl Davis bleef staan. Ze raakten met elkaar in gesprek en werden vrienden. Davis: “Het was de muziek die ons samenbracht.”
Trofeeën Die vriendschap was het begin van een absurde reeks ontmoetingen. Via de man uit de bar ontmoette Davis steeds meer ‘Klansmen’ zoals de leden van de Ku Klux Klan heten. En tegen ieders verwachtingen in werd hij vrienden met ze. Niet zomaar vrienden, maar vrienden die besloten uit de KKK te stappen vanwege hun vriendschap met Daryl Davis. Als bewijs verzamelde Davis de witte gewaden en puntmutsen van ieder KKK-lid dat was uitgestapt. Als een soort trofeeën.
Een van de mensen die hij ontmoette was de leider van de de KKK in Maryland, Roger Kelly. Davis raakte bevriend met hem en maakte uiteindelijk nog twintig andere vrienden bij de KKK. Hun witte gewaden hangen inmiddels allemaal bij hem in de kast. De vriendschappen worden geregeld als dé reden genoemd waarom de Ku Klux Klan in Maryland werd opgeheven. Er waren teveel leden opgestapt vanwege hun vriendschap met een zwarte man.Davis ontdekte dat de meeste KKK-leden vooroordelen over donkere mensen hadden vanuit hun opvoeding. Maar zodra ze Davis persoonlijk leerden kennen, werd het onmogelijk voor ze nog aan die vooroordelen vast te houden. Davis noemt een mooi voorbeeld van een gesprek met een van zijn KKK-vrienden:
We zaten in de auto en het gesprek kwam op criminaliteit. Hij (de KKK-man, red) zei dat alle zwarte mensen een gen hebben dat ze gewelddadig maakt. Ik zei: ‘Gary, waar heb je het over?’ Hij zei: ‘Wie is er dan verantwoordelijk voor als die schietpartijen?’ Ik zei: ‘Laat me je wat vertellen. Zo zwart als ik heb je nog nooit iemand gekend, maar ik heb nog nooit geschoten. Zal ineens wat zeggen? Alle blanken hebben een gen dat ze een seriemoordenaar maakt. Noem me maar eens drie donkere seriemoordenaars.’ Dat kon hij niet, waarop ik hem zei dat hij dat gen ook had, maar dat het latent aanwezig was. Hij reageerde met de opmerking: ‘Dat is belachelijk”, waarop ik zei: Het is net zo belachelijk als wat jij net tegen mij zei.’ Toen was hij stil en wist ik: nu is de boodschap tot hem doorgedrongen.
Davis heeft zijn ervaringen inmiddels uitgewerkt in het boek ‘Klan-Destine Relationships’. Alle vriendschappen die hij heeft gesloten zijn echt, aldus de muzikant. Hij is zelfs kistdrager op de begrafenis van een van zijn KKK-vrienden en op een bruiloft van een KKK-lid geweest. Ga praten Het geheim van zijn wonderbaarlijke succes? Gewoon: praten. Wat Davis opviel was dat mensen van de anti-racisme beweging alleen maar praten óver racisten, niet mét racisten. Als hij dat voorstelde tijdens bijeenkomsten werd het altijd meteen afgekeurd. Want met die racisten, daar wilden ze niet mee te maken hebben. Maar dat is de verkeerde manier, aldus Davis: “Nodig ze juist uit aan tafel. Geef ze de ruimte om te praten. Want de kleinste opmerking kan ze aanzetten tot het vormen van andere gedachten. Pas als het praten stopt, neemt de kans op oorlog toe.” Inmiddels geeft Davis lezingen over zijn ervaringen met de KKK-leden. En altijd geeft hij weer die tip: ga met elkaar in gesprek. “Want als vijanden praten, wordt er niet gevochten.”
Lees het hele verhaal over Daryl Davis op de website van de Las Vegas Guardian Express.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.