Laatste update 22:42
32

Zwarte politici protesteren tegen vervolging EP-lid dat Lega racistisch noemde

Tientallen politici uit acht lidstaten van de Europese Unie hebben een open brief geschreven waarin ze steun betuigen aan het Italiaanse Europees parlementslid Cécile Kyenge. De sociaaldemocrate wordt vervolgd wegens smaad omdat ze de extreemrechtse regeringspartij Lega racistisch noemde. Ze deed die uitspraak in 2014 in een interview nadat een partijsecretaris van de Lega haar op sociale media in een plaatje als orang-oetan had afgebeeld.

De uit Congo afkomstige Kyenge woont sinds 1983 in Italië toen ze er medicijnen ging studeren. In 2013 werd ze de eerste zwarte bewindspersoon van het land. Het proces tegen Kyenge werd in gang gezet op last van de extreemrechtse vicepremier Matteo Salvini. Een rechter gaf groen licht voor het proces met het argument dat Kyengi met haar opmerking de hele partij brandmerkte en alle partijleden beledigde.

“Als zwarte gekozen volksvertegenwoordigers en gemeenschapsleiders vanuit heel Europa zijn we zeer bezorgd dat een rechtbank in het Italiaanse Piacenza de Italiaanse Lega partij toestemming heeft gegeven een proces wegens smaad te starten tegen Cécile Kashetu Kyenge”, schrijven de politici uit Duitsland, Frankrijk, België, Polen, Hongarije, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het Eindhovense D66-gemeenteraadslid Mpanzu Bamenga is een van de ondertekenaars.

“We steunen Cécile volledig en staan achter haar beslissing zich te ontdoen van haar parlementaire onschendbaarheid om de strijd te voeren tegen racisme, xenofobie en andere vormen van intolerantie. We willen ook onze zorg kenbaar maken dat de zaak van Cécile staat voor het bredere probleem dat overal in Europa de kop op steekt waar we de opkomst van populistische, uiterst rechtse partijen in de regeringen zien die hun nationalistische agenda er door drukken en angst voor en haat tegen minderheden verspreiden.”

cc-foto: Provincia di Modena [CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (32)