Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zwarte stationswerkers geweerd bij aankomst Israëlische president in Parijs'

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-ShimonPeres300.jpg
Update: Bizarre maatregel kwam van spoorbedrijf ... Tussen het stationspersoneel van Parijse Gare du Nord mochten niet onverhoopt moslims zitten
Zwarte en Noord-Afrikaanse spoormedewerkers werden op 8 maart van het Parijse station Gare du Nord verbannen. Op die dag kwam namelijk de Israëlische president Shimon Peres aan in de Franse hoofdstad en dan mochten er tussen het stationspersoneel geen moslims zitten.
Update: De Franse spoorwegen SNCF heeft inmiddels toegegeven dat de maatregel door het bedrijf op eigen houtje is genomen. Er was geen sprake van een verzoek van de Franse overheid of Israëlische ambassade, meldt de Huffington Post
RTEmagicC_peres_300.jpg
Eerder: Een leidinggevende zou het stationspersoneel een dag eerder hebben meegedeeld dat zwarten en Noord-Afrikanen zich niet mochten laten zien bij de aankomst van Peres. De vakbond voor spoorpersoneel SUD heeft een aanklacht ingediend tegen spoorbedrijven SNCF en ITIREMIA. Die zeggen dat het om een veiligheidseis van de Israëlische ambassade en het Franse ministerie van Binnenlandse zaken. Maar die ontkennen dat op hun beurt ten stelligste, zo melden verschillende buitenlandse media zondag en maandag nadat de SUD een persbericht online zette.
De Belgische krant De Morgen schrijft dat de Israëlische president vreesde dat er moslims tussen het stationspersoneel zouden zitten. De Britse kranten The Daily Mail en The Telegraph maken eveneens melding van de rel in wording. Pijnlijk voor het seculiere Frankrijk, dat officieel geen rekening houdt met religie, pijnlijk voor de Franse president Francois Hollande, die beloofde iets te doen aan discriminatie die desondanks welig tiert in zijn land, maar ook pijnlijk voor spoorbedrijf SNCF dat een kwalijke rol speelde bij de deportatie van joden in de Tweede Wereldoorlog en daar nog maar onlangs excuses voor aanbood.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.