32

Zwarte vrouw doodgeschoten na aanbellen in witte wijk

Renisha McBride (19) werd in het hoofd geschoten, vermoedelijk nadat ze om hulp vroeg na een auto-ongeluk in Dearborn Heights, Michigan USA

Opnieuw heeft een schietpartij met een mogelijk racistisch motief voor opschudding gezorgd in de Verenigde Staten. Een jonge zwarte vrouw werd in het hoofd geschoten, nadat ze ’s nachts had aangebeld in een witte wijk buiten Detroit. Haar familie zegt dat McBride alleen maar om hulp kwam vragen nadat ze in de buurt bij een auto-ongeluk betrokken was geraakt en omdat haar telefoon leeg was.


Opmerkelijk is dat de politie in eerste instantie beweerde dat het lichaam op de stoep van de schutter was gedumpt, maar nu spreekt van ‘self defense gone wrong’. Michigan hanteert de controversiële ‘Stand-your-ground‘ wet die inhoudt dat een burger die zich bedreigd voelt, geweld mag gebruiken tegen de vermeende bedreiger, ook al behoort vluchten tot de mogelijkheden.

De man, wiens identiteit bij de politie bekend is maar niet wordt vrijgegeven, heeft na het incident geen poging gedaan de vrouw te redden door het alarmnummer 911 te bellen. De familie vermoed dan ook dat de schietpartij racistisch gemotiveerd is. 

In juli van dit jaar ontstond veel opschudding nadat George Zimmerman werd vrijgesproken van de moord op Trayvon Martin, ook een ongewapende zwarte jongere. Afgelopen september werd de eveneens onschuldige Jonathan Ferrel in North Carolina met 10 schoten gedood door een politieman, nadat ook hij na een auto-ongeluk aanbelde om hulp, en de bewoner 911 belde. De dood van McBride is daarom naast tragisch, ook ontzettend politiek beladen.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)