Laatste update 16:29
85

Zweden past zedenwet aan: Seks voortaan alleen met uitdrukkelijke toestemming

Zweden scherpt het komende jaar de zedenwet aan in de hoop de communicatie rondom seks te verbeteren en zo te voorkomen dat seksueel misbruik onder het mom van miscommunicatie kan plaatsvinden. Tot nu toe gold altijd dat een weigering van seks, verbaal of non-verbaal, kon leiden tot een veroordeling voor verkrachting. Pet 1 juli gaat de goedkeuringswet in welke inhoudt dat voortaan beide partijen expliciet toestemming moeten geven. Zonder een duidelijk ‘ja ik wil’ wordt het makkelijker om voor verkrachting te vervolgen.

De voorgestelde wijzigingen in de zedenwet hebben als gevolg dat alle seksuele handelingen als verkrachting zouden kunnen worden beschouwd, indien er geen toestemming is gegeven. Ongeacht of er enig bewijs van dreigementen of geweld is. Of de aanpassing van de zedenwet ook daadwerkelijk tot meer vervolgingen zal leiden, moet nog blijken. Wel kan het voor slachtoffers van seksueel geweld een barrière ontnemen om aangifte te doen. Tegelijkertijd klinkt er ook kritiek dat het doen van valse aangiftes zo wel erg makkelijk wordt.

Onlangs deed het fictieve verhaal in The New Yorker, Cat Person, van de hand van Kristen Roupenian, enorm veel stof opwaaien omdat het op uitermate treffende wijze het schemergebied tussen seks uit vrije wil en seks om het maar achter de rug te hebben, illustreert en op bijzondere wijze blootlegt waar geïnternaliseerd seksisme toe heeft geleid. Dat verhaal lees je hier.

The Independent: Swedish PM backs new law meaning sex without clearly worded or demonstrated consent is rape

cc-foto: Rachel Dang

Geef een reactie

Laatste reacties (85)