22

Zweden wil af van wegwerp-barbecues

Zweden werd gedurende de afgelopen extreem droge weken geteisterd door bosbranden van ongekende omvang. Als reactie op die natuurramp werd als tijdelijke maatregel onder meer de verkoop van wegwerp-barbecues verboden. Nu de branden zijn bedwongen en de rook is opgetrokken, klinkt de roep om het verbod permanent te maken. De setjes, voor lieden die gemakkelijk willen terugkeren naar de oertijd van vlees en vis verbranden in de openlucht, veroorzaken een hele reeks problemen.

Het idee om de barbecues te verbieden is dit keer eens niet afkomstig van politici of van natuurbeschermers die willen geniet van een rookvrije omgeving. Het zijn juist de handelaren die afwillen van de in aluminium uitgevoerde wegwerp-grills. Zo heeft Axpood, de op een na grootste voedingsmiddelenleverancier, al besloten de verkoop niet te hervatten. “Het is echt een slecht product en om meer redenen dan alleen de branden. Het veroorzaakt veel afval en bestaat uit aluminium, dat meestal niet wordt gerecycled, dus we verkopen ze nog steeds niet, ” verklaarde Åsa Domeij, duurzaamheidsmanager bij Axfood.

Natuurbeschermers wijzen er op dat de barbecues bij gebruik ook vaak permanente schade veroorzaken aan bijvoorbeeld rotsen.

cc-foto: byronv2

Geef een reactie

Laatste reacties (22)