21

Zweedse vliegtuigdemonstrante veroordeeld na protest tegen uitzetting

De Zweedse activiste Elin Ersson, die vorig jaar de uitzetting van een Afghaanse afgewezen asielzoeker verhinderde door in het gangpad van het vliegtuig te gaan staan, is door de rechter veroordeeld tot een boete van ruim 300 euro. Ersson werd schuldig bevonden aan het overtreden van de luchtvaartwetgeving omdat ze de bevelen van de piloot om te gaan zitten niet opvolgde, ook al waren die niet door hem persoonlijk gegeven maar via waarschuwingslampen en het cabinepersoneel duidelijk gemaakt.

Een actie als die van Ersson kan bestraft worden met zes maanden cel maar de rechtbank constateerde dat het vergrijp in dit geval niet ernstig genoeg is voor het opleggen van gevangenisstraf. Het vliegtuig vertrok uiteindelijk met een half uur vertraging nadat de activiste was verzekerd dat de afgewezen asielzoeker van boord zou worden gehaald.

De activiste protesteerde aan boord van een vliegtuig dat van luchthaven Landvetter naar Istanbul zou vertrekken. Door in het gangpad te gaan staan verhinderde ze het vertrek want vliegtuigen mogen alleen opstijgen als iedereen zit. Ze livestreamde haar actie op Facebook, inmiddels is dat gezien door meer dan 5 miljoen mensen.

Ze was aan boord gegaan in de veronderstelling dat er een Afghaans jongeman uitgezet zou worden van wie zijn moeder en twee zussen in Zweden wonen. Toen dat niet het geval bleek, ontwaarde ze de 50-jarige afgewezen asielzoeker en besloot alsnog in actie te komen omdat ze vindt dat Zweden, een land dat geen doodstraf kent, mensen niet mag uitzetten naar landen waar oorlog heerst en de dood mogelijk op hen wacht.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)