199

Zwitsers kiezen voor deportatie criminele vreemdelingen

Krappe winst voor rechtse populisten bij referendum

De rechts-populistische SVP wil buitenlanders die veroordeeld zijn voor bepaalde misdrijven, waaronder zwart werken, het land uitzetten. Dit voorstel is volgens een exit poll vandaag met een krappe meerderheid van 53 procent door de bevolking aangenomen.

NRC Handelsblad schrijft:

Nu zetten rechters ongeveer drie- à vierhonderd mensen per jaar uit bij een veroordeling. Bij automatische verbanning zou dat verviervoudigen, naar circa 1.500 per jaar. De SVP gebruikt posters waarbij witte schapen enkele zwarte schapen van een Zwitserse vlag trappen.

De Zwitsers hebben vandaag wel tegen een plan gestemd om een minimumtarief voor de inkomstenbelasting in te voeren. Door het plan zouden de grootverdieners in enkele kantons fors meer belasting moeten gaan betalen. Nu behoren de tarieven in enkele Zwitserse kantons tot de laagste in Europa.

Update 00:10

De Pers legt uit wat de consequenties zijn van de uitslag:

‘Je bent hier niet welkom meer’, klonk zondag het oordeel over de 26-jarige, in Zwitserland geboren Mauro. Mauro’s ouders zijn beide Chileens, maar hun kinderen zijn niet genaturaliseerd, ze hebben enkel een verblijfsvergunning.

Volgens dagblad Der Beobachterheeft Mauro zich schuldig gemaakt aan wat door de Zwitserse Henk en Ingrid als een van de grootste zonden wordt gezien: uitkeringsfraude. In 2008 was Mauro drie maanden werkloos, hij kreeg een uitkering. Maar hij gaf een klus niet op: hij hielp een vriend, een tuinman, twee zaterdagen, waarvoor hij in totaal 300 Zwitserse francs kreeg. En dat mag niet, dus moet Mauro zijn geboorteland verlaten, bepaalden de Zwitsers zondag in het referendum, dat was ingestoken door de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij SVP, de grootste partij van het land. De partij die zich inzet voor, zoals zij het zelf zegt, ‘Schweizer qualitat’.

NRC Handelsblad: Exit poll: Zwitsers steunen deportatieplan

Die Presse: Kriminelle Ausländer müssen Schweiz verlassen

cc-foto: Bruno Hotz

Geef een reactie

Laatste reacties (199)