Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwitsers rekenen af met bonuscultuur

  •  
03-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Zwitserland_referendum300.jpg
In een referendum spreekt een ruime meerderheid zich uit voor het aanpakken van excessieve beloningen in het bedrijfsleven
In Zwitserland heeft de bevolking korte metten gemaakt met excessieve salarissen en bonussen in het bedrijfsleven. In een referendum heeft een grote meerderheid gestemd voor een veto voor aandeelhouders als het gaat over het belonen van managers en directeuren. Dat meldt NRC Handselblad zondagmiddag.
Uit polls van de Zwitserse publieke omroep blijkt dat 68 procent voor het initiatief is, zo schrijft NRC. 32 procent stemde tegen de maatregel die aandeelhouders het laatste woord geeft. Het Zwitserse parlement moet de uitslag nu een wettelijk kader geven. NRC:
De wet zal verder de gouden handdruk of bonussen voor het accepteren van een baan verbieden. De nieuwe wetgeving geldt voor alle Zwitserse bedrijven die hun aandelen openlijk verhandelen. Het overtreden van de wet kan tot drie jaar celstraf leiden.
Het humeur van de Zwitsers was sterk beïnvloed door berichten over vertrekkend bestuursvoorzitter Daniel Vasella van medicijnfabrikant Novartis AG. Hij zou bijna zestig miljoen euro meekrijgen, aldus NRC.
Thomas Minder
De NOS schrijft dat de initiatiefnemer van het referendum, Thomas Minder, blij is met de uitkomst. Zijn familiebedrijf was jarenlang toeleverancier van vliegmaatschappij Swissair. Toen Swissair twaalf jaar geleden failliet ging, werd zijn bedrijf bijna meegesleept. Minder kwam erachter dat de vertrekkende directeur van Swissair een bonus van miljoenen Zwitserse franken kreeg en besloot iets te doen, met als eindresultaat het referendum.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.