41

Zwitsers rekenen af met bonuscultuur

In een referendum spreekt een ruime meerderheid zich uit voor het aanpakken van excessieve beloningen in het bedrijfsleven

In Zwitserland heeft de bevolking korte metten gemaakt met excessieve salarissen en bonussen in het bedrijfsleven. In een referendum heeft een grote meerderheid gestemd voor een veto voor aandeelhouders als het gaat over het belonen van managers en directeuren. Dat meldt NRC Handselblad zondagmiddag.

Uit polls van de Zwitserse publieke omroep blijkt dat 68 procent voor het initiatief is, zo schrijft NRC. 32 procent stemde tegen de maatregel die aandeelhouders het laatste woord geeft. Het Zwitserse parlement moet de uitslag nu een wettelijk kader geven. NRC:

De wet zal verder de gouden handdruk of bonussen voor het accepteren van een baan verbieden. De nieuwe wetgeving geldt voor alle Zwitserse bedrijven die hun aandelen openlijk verhandelen. Het overtreden van de wet kan tot drie jaar celstraf leiden.

Het humeur van de Zwitsers was sterk beïnvloed door berichten over vertrekkend bestuursvoorzitter Daniel Vasella van medicijnfabrikant Novartis AG. Hij zou bijna zestig miljoen euro meekrijgen, aldus NRC.

Thomas Minder

De NOS schrijft dat de initiatiefnemer van het referendum, Thomas Minder, blij is met de uitkomst. Zijn familiebedrijf was jarenlang toeleverancier van vliegmaatschappij Swissair. Toen Swissair twaalf jaar geleden failliet ging, werd zijn bedrijf bijna meegesleept. Minder kwam erachter dat de vertrekkende directeur van Swissair een bonus van miljoenen Zwitserse franken kreeg en besloot iets te doen, met als eindresultaat het referendum.

NOS: Zwitsers dwingen bonusaanpak af

NRC: Zwitsers referendum maakt korte metten met bonussen bedrijfsleven

Geef een reactie

Laatste reacties (41)