9

Zzp’er verlost van VAR-verklaring

Staatssecretaris Wiebes schaft VAR-verklaring voor zzp'er af … verklaring leidde tot veel administratieve rompslomp bij zzp'ers

Eric Wiebes van de VVD gaat de VAR-verklaring voor zelfstandigen afschaffen. Dat schrijft hij in een brief die hij maandag aan de kamer overhandigt. Zzp’ers die nu een VAR-verklaring hebben, hoeven geen nieuwe meer aan te vragen.

De VAR-verklaring is een brief die zelfstandig ondernemers aan de belastingdienst moeten vragen om aan te tonen dat ze werkelijk zzp’er zijn. De verklaring leidde altijd tot een hoop ergernis en papierwerk. Daar gaat nu een einde aan komen, meldt onder andere Trouw.

In eerste instantie wilde Wiebes de VAR-verklaring vervangen door een nieuwe ‘Beschikking Geen Loonheffingen’ (BGL). Maar de BGL stuitte op veel kritiek. Zo zou het zijn doel voorbij streven en leiden tot onnodige administratieve rompslomp, vonden zowel de Tweede Kamer als de werkgevers- en werknemersorganisaties. Na een nieuwe discussieronde kwamen de organisaties met een aanbod ‘dat ik niet kon weigeren’, aldus de VVD-staatssecretaris tegen het ANP.

Het nieuwe voorstel is een plan waarbij er modelcontracten per sector worden opgesteld. Als een zzp’er dan gaat werken voor een opdrachtgever, kan die opdrachtgever met zo’n voorbeeldcontract aantonen dat het om een zzp’er gaat en niet om een dienstverband.

Als de modelcontract goed worden toegepast, zijn zowel de werkgever als zzp’er gevrijwaard van aanspraken achteraf.

Het idee is dat er ongeveer veertig soorten voorbeeldcontracten gemaakt gaan worden waar zzp’ers en bedrijven gebruik van kunnen maken. Als je daar gebruik van maakt, hoe je niet meer weken te wachten op een VAR-verklaring, maar kun je gelijk aan de slag.

De stichting ZZP Nederland is blij met de afschaffing. Zij pleit al jaren voor het vereenvoudigen en verduidelijken van de regels voor zelfstandigen zonder personeel en ziet nu weer kansen voor ondernemers en zzp’ers om echt vrij te ondernemen.

CC foto: David Mulder

Geef een reactie

Laatste reacties (9)