15

ZZP’ers kunnen met proef makkelijker huis kopen

Banken en hypotheekbemiddelaars experimenteren met kansrijke ZZP'ers

Een aantal hypotheekbemiddelaars en banken doen een proef die de mogelijkheid om een hypotheekaanvraag te doen makkelijker moet maken voor flexwerkers en zzp’ers. Het initiatief begint deze week en loopt tot 1 januari.

De proef is een initiatief van Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Rabobankdochter Obvion en ABN Amro-onderdeel Florius. De bedrijven gaan met een tool die ontwikkeld is door arbeidsonderzoeker Intelligence groep berekenen wat de kansen van een zzp’er zijn om in de toekomst inkomsten te genereren. Aan de hand van die resultaten wordt een hypotheekaanvraag beoordeeld.  

De bedrijven hebben dit initiatief genomen omdat er steeds meer professionals op de arbeidsmarkt komen die kansrijk zijn maar niet binnen de standaardkaders vallen. Freelancers en ZZP’ers moeten momenteel – om een hypotheek te krijgen – jaarcijfers over een onafgebroken periode van minimaal drie jaar kunnen tonen. De hypotheekaanvraag wordt dan op het gemiddelde van dat bedrag gebaseerd. Door deze voorwaarden kunnen veel flexwerkers geen hypotheek krijgen. 

Met de tool van Intelligence Group wordt er nu in plaats van naar het arbeidsverleden naar de toekomst van de aanvrager gekeken. Aan de hand van sociaal gedrag, woonplaats, ervaring en opleiding worden de arbeidskansen over een periode van vijf jaar berekend. Ook wordt er gekeken naar gegevens die via de UWV beschikbaar zijn om de kans op werkloosheid beter te kunnen inschatten. 

De selectie verloopt via een puntensysteem. Bij 70 van de 100 punten wordt de hypotheekaanvraag in behandeling genomen. In de Randstad wonen en werken levert bijvoorbeeld meer punten op dan de omliggende regio omdat er meer werk zou zijn. Daarnaast krijg je punten naar aanleiding van de branche waarin je werkzaam bent en de periode van onafgebroken werken. 

cc foto: Alix Guillard

Geef een reactie

Laatste reacties (15)