Laatste update 16:36
1.324
9

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Jongens die koekjes bakken en meisje die boksen

Over hoe ingebakken de onbewuste sekse-vooroordelen zijn

Sinds kort hebben we een Roemeense vluchteling in huis. Ze heet Maya, is zindelijk en loopt heel netjes aan decookies riem. Ineens is vriend Sent het baasje, zijn de boefjes Sent de kindjes en ben ik het vrouwtje. Hoeveel moeite we ook doen om van vriend Sent het mannetje of van mij het bazinnetje te maken, het blijft gewoon lastig. Zo diepgeworteld zit het traditionele rolpatroon.

Het doet denken aan het raadsel van de man en zijn zoon die een ernstig auto-ongeluk krijgen. De vader overlijdt ter plekke. De zoon wordt naar het ziekenhuis gebracht, rechtstreeks de operatiekamer in. De chirurg kijkt naar de jongen en zegt: ‘Ik kan deze jongen niet opereren, hij is mijn zoon!’ Hoe kan dat nu? Zou het jongetje geadopteerd zijn? De zoon van een homostel? Zou zijn moeder vreemd zijn gegaan? Dat kan allemaal, maar de meest voor de hand liggende oplossing is dat de chirurg zijn moeder is.

Allerlei experimenten bevestigen het bestaan van onbewuste sekse-vooroordelen. Laat kinderen, bijvoorbeeld, afbeeldingen zien van jongens en meisjes die sekse-consistente en sekse-inconsistente dingen doen. Een week erna herinneren de kinderen de sekse-consistente afbeeldingen op juiste wijze, maar hebben zij een vertekend beeld van de sekse-inconsistente afbeeldingen. Zo herinneren ze zich meisjes die koekjes bakken op juiste wijze, maar menen zij boksende jongens te hebben gezien, terwijl het juist boksende meisjes waren.

Probeer daar maar eens tegenop te boksen, bij wijze van spreken. In huize Sent geven we de moed niet op. Voortaan is mijn dochter het baasje, mijn zoontje het mannetje en zijn mijn vriend en ik de kindjes. Het zal Maya allemaal worst wezen.

Dit artikel verscheen eerder op voxweb.nl

cc foto: personal creations

Geef een reactie

Laatste reacties (9)