753
20

live bij De Gids FM op Radio 1

Acties huisartsen schaden patiënt

'Huisartsen hebben de mond vol over de zorg, maar laten hun patiënten in de kou staan'

Huisartsen zitten met hun acties alleen maar de patiënt dwars en schaden hun eigen imago schaden. Dat vindt hoogleraar gezondheidseconomie Wim de Groot. Van de NMa heeft de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) een boete opgelegd gekregen omdat zij haar leden adviseert bij het opwerpen van toetredingsdrempels voor nieuwe huisartsen. Ook voeren de huisartsen actie tegen de korting van minister Schippers op het huisartsenbudget. Groot vindt dat de LHV moet ophouden zich te gedragen als een vakbond voor huisartsen.

Luister en kijk donderdag 2 februari om 11:45 uur live naar het Joop-debat bij De Gids FM op Radio 1. Wim de Groot gaat in die uitzending in debat met Steven van Eijck van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Het betoog van Wim de Groot:

Huisartsen zijn vaak negatief in het nieuws. De NMa heeft de Landelijke Huisartsenvereniging – de LHV – een boete opgelegd, omdat de LHV haar leden adviseert bij het opwerpen van toetredingsdrempels voor nieuwe huisartsen. De huisartsen voeren ook nog actie tegen de kortingen op het huisartsenbudget. Minister Edith Schippers heeft de korting wel verlaagd van 132 naar 74 miljoen euro, maar daarmee zijn de huisartsen nog niet tevreden.

De LHV lijkt niet te accepteren dat regels ook voor huisartsen gelden. Het zijn niet de minister of de NMa die vinden dat er geen toetredingsdrempels moeten zijn. Het Europese Hof van Justitie ziet zorgaanbieders als ondernemers. Daarmee vallen de huisartsen onder de mededingingsregels.
De budgetkortingen zijn het gevolg van toepassing van regels die door het parlement zijn vastgesteld. Als medisch specialisten of ziekenhuizen hun budget overschrijden, krijgen ze een korting opgelegd. Deze spelregels van de overheidsbegroting gelden ook voor huisartsen.

Opvallend is de heftigheid van de reacties van de huisartsen. Medisch specialisten hebben flink moeten inleveren. Toch is er geen landelijke staking van medisch specialisten geweest. Specialisten hebben niet gedreigd patiënten niet meer te behandelen. De huisartsenvereniging kiest daarentegen voor de confrontatie.

Patiënten zijn de dupe van de acties van de huisartsen. Zij merken het als huisartsen hun praktijk sluiten voor een actiedag. Huisartsen dreigen de samenwerking met de huisartsenposten te beëindigen, geen avond, nacht en weekenddiensten meer te doen, patiënten met een herhaalrecept van de specialist terug te verwijzen naar de specialist en patiënten sneller door te verwijzen naar het ziekenhuis. Deze acties treffen niet de minister, maar de patiënt. De huisartsen hebben de mond vol over de zorg voor de patiënt, maar laten deze ondertussen aardig in de kou staan.

De negatieve berichtgeving over huisartsen keert zich uiteindelijk tegen de huisartsen zelf. Door de acties loopt het aanzien van de huisarts schade op. De LHV moet zich niet gedragen als een vakbond voor huisartsen.

Wim Groot is hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)