2.680
44

Maatschappelijk betrokken Amsterdammer

Ajax, ga niet naar Qatar in de winterstop

Geen woorden maar daden. Maarten Visser roept Ajax op om niet op trainingskamp te gaan naar Qatar.

Cc-foto: Emslichter

Afgelopen week werd bekend dat Ajax volgend jaar in januari op trainingskamp gaat naar Qatar om de stadions voor het WK van 2022 te testen. Een land dat niet bekend staat om zijn respect voor mensenrechten. De afgelopen jaren zijn honderden werklieden bij de bouw van de WK-stadions omgekomen door slechte werkomstandigheden. Ook tijdens de renovatie van de Aspire Zone, waar Ajax naartoe op trainingskamp gaat, zijn arbeiders mishandeld en uitgebuit voor een hongerloon. Daarnaast is homoseksualiteit illegaal in Qatar. Mannen die elkaar openlijk lief hebben kunnen tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Volgens De Telegraaf ontvangt de club 700.000 euro voor de trip. Veel supporters reageerden boos en teleurgesteld. Amnesty International en Human Rights Watch willen dat aandeelhouders van Ajax de club ter verantwoording roepen tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering op 15 november. Een woordvoerder van Ajax zegt dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. Kortom, de club ziet geen reden de trip af te zeggen.

Sport en politiek verbonden
Al sinds jaar en dag verkondigt de sportwereld dat sport en politiek niet met elkaar vermengd mogen worden. De sportwereld houdt immers niet van politieke bemoeienis. Toch is uit talrijke voorbeelden gebleken dat sport voer is voor maatschappelijk discussie en dat de sportwereld deel uitmaakt van onze maatschappij.

Zo verkondigde algemeen directeur Edwin van der Sar afgelopen oktober nog dat Ajax voor de Champions league uitwedstrijd tegen Lille het vliegtuig laat staan en de trein neemt. “Wij leven in een klimaatbewuste tijd en wij willen als club graag een goed voorbeeld geven,” zei hij daarover.

Ook de toewijzing van het grootste voetbalevenement ter wereld aan Qatar was politiek. Het land heeft het WK voetbal vooral te danken aan vriendjespolitiek en corruptie. Qatar heeft de ambitie om een nog grotere rol van betekenis te spelen op het wereldtoneel. Het organiseren van een groot sportevenement als het WK werkt daarbij statusverhogend. Dat mensenrechten hiervoor moeten wijken wordt voor het gemak even vergeten door de voetballerij.

Schijnheilig
Indien het Nederlands elftal zich kwalificeert voor het WK voetbal reizen zij ook naar Qatar. Het is zeker dat er dan een discussie oplaait of er gespeeld mag worden in voetbalstadions waar vele arbeiders de dood hebben gevonden. In tegenstelling tot Ajax is het Nederlands elftal gedoemd om naar Qatar te reizen omdat het WK daar nu eenmaal plaats vindt. Ajax reist vrijwillig naar Qatar en de club heeft de keuze om op trainingskamp te gaan naar een ander warm land.

In oktober droeg Ajax-aanvoerder Dušan Tadić nog de aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog, bedoeld om een krachtig statement te maken tegen homofobie binnen het voetbal. Tijdens de afgelopen thuiswedstrijd tegen Chelsea vroeg Ajax samen met de tegenstander wederom aandacht voor racisme in het voetbal. Als Ajax daadwerkelijk afreist naar Qatar zijn deze acties niets anders dan schijnheilig te noemen.

Geen woorden maar daden, zouden Feyenoord-supporters zeggen. Geef kleur en betekenis aan het motto van het stadswapen van Amsterdam: heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Maak in sportief en moreel opzicht het verschil door niet te trainen in Qatar komende winterstop. Dit zou een enorm krachtig signaal zijn van een club wiens internationale status enorm is gegroeid door de fantastische prestaties afgelopen seizoen in de Champions League.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)