8.083
15

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Alle vagina’s zijn normaal

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag staat het vrouwelijk geslachtsdeel centraal

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We moeten het eens over de vagina hebben. Dat lijkt me wel een leuk onderwerp voor de zondag. Ik heb er geen, maar Jenny Morber heeft er een schitterend artikel over geschreven, dat ik warm aanbeveel. Op dit terrein moeten woorden zorgvuldig gewogen worden en ik weet niet of Jenny Morber per ongeluk of met opzet het artikel over wat een normale vagina is begint met de woorden. “Before we dig in…”.

Het is een zeer informatief artikel waaruit je al snel leert dat het eigenlijk onmogelijk is om vast te stellen wat een normale vagina is. Het weinige onderzoek dat er is, heeft ook nog eens beperkingen. Hoe groot is een normale vagina? Voor de helderheid: de vagina is de binnenkant en de vulva de buitenkant. Jenny Morber noemt wat onderzoek waarbij een ‘afdruk’ van de vagina is gemaakt. De lengte varieert van 7 tot 15 centimeter, de diameter van 2,4 tot 6,5 centimeter. De vorm is taps toelopend of juist recht, zakvormig, hartvorming of in de vorm van een pompoenpit. Zowel mannen als vrouwen hebben geen idee met wat voor soort vagina ze te maken hebben en experimenteer liever niet zelf met gips, want je zult ermee op de eerste hulp afdeling terecht komen.

Wat je wel kunt zien, de vulva dus, biedt al evenveel variatie. Bestaan er normale vulva’s? Ook daar is onderzoek naar gedaan en er is geen verband met leeftijd, seksuele ervaring, etnische achtergrond, hormonale toestand, aantal kinderen. De conclusie is daarom dan ook, wat je ook ziet, ze zijn eigenlijk allemaal normaal. Wat niet normaal is, is het leerboek uit 2005 waarin op de afbeelding van de vulva de clitoris is weggelaten. Het is een van die fantastische wetenswaardigheden waarop Jenny Morber ons trakteert.

Waarom ik het artikel wilde lezen was hoe ons idee over de ‘normale vagina/vulva’ in de loop van de tijd is veranderd. Een onderzoek naar afbeeldingen in Playboy tussen 1953 en 2007 maakt duidelijk dat in de loop van de tijd steeds meer van de venusheuvel te zien is en dat ook de schaamlippen steeds vaker in beeld worden gebracht, maar dat het schaamhaar steeds minder wordt door het scheren en waxen. Eigenlijk gaan de vrouwen in Playboy steeds meer op Barbiepoppen lijken. 

Omdat 19 procent van de abonnees van Playboy van vrouwelijke kunne is, mag je aannemen dat het invloed heeft op iets dat men eeuwenlang niet met elkaar vergeleek en terra incognita was omdat het eigenlijk volledig aan het oog onttrokken was. Een andere bron van informatie over hoe het beeld van de normale vagina/vulva zou moeten zijn. Grote schaamlippen bijknippen tot ze op die van een meisje van elf lijken. Tegelijkertijd zouden mannen volgens Jenny Morber meer voorkeur hebben voor bloemvormige schaamlippen.

Ik heb ooit eens een voorstel voor een onderzoek ingediend omdat ik geïnteresseerd was in chirurgie van de vrouwelijke geslachtsdelen. Dit omdat besnijdenis (terecht overigens) gezien wordt als afkeurenswaardig, maar modegrillen over hoe een normale vagina veranderd kan worden in een designerskut in onze samenleving aanvaardbaar lijken te zijn. Is eigen vaginale mishandeling minder erg als andermans waanzin? Het mocht niet en het argument was dat besnijdenis bij jonge meisjes plaats vindt en ‘schaamlipcorrectie’ bij volwassen vrouwen en dus gebaseerd is op vrije wil. Nou ja vrije wil! Je zou het toch niet echt geloven als die volwassen vrouwen dan juist een kindervagina kiezen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: De echte reden waarom jongens beter zijn in wiskunde dan meisjes

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (15)