963
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Allemansvrienden en eenzame wolven

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden

Op mijn bureau ligt al weken een onderzoek naar de verschillen tussen hersenen van allemansvrienden, die van de ene persoon naar de andere fladderen en gemakkelijk met iedereen weten om te gaan, en de eenzame wolven die zich niet in een wereld van communicatie storten. Het intrigeert me mateloos, maar het zit vol onzekerheden.

De verschillen in de hersenen zijn opvallend: drie gebieden blijken groter te zijn bij allemansvrienden ten opzichte van de eenzame cowboys. De vraag dringt zich op of de hersenen van sociaal flexibele types anders zijn en dat ze daardoor gemakkelijk met iedereen om kunnen gaan of worden die hersenen anders doordat ze zo gemakkelijk met iedereen een praatje maken? Kip of ei.

Ik aarzelde erover te schrijven want het betrof een presentatie op een congres. Daarbij gaat het om een onderzoek dat nog niet door collega-deskundigen is getoetst. Zitten er niet al te veel potentiële fouten in het onderzoek? Het gaat ook om slechts 18 proefpersonen. Is dat genoeg om er grote conclusies aan te verbinden?

Die 18 mensen tussen de 27 en de 70 werden geïnterviewd over alle contacten die ze een week eerder en vier weken eerder hadden gehad. Tot in de details, zelfs telefoontjes en e-mailtjes, maar ook bezoekjes. Daarna werd een scan van de hersenen gemaakt. Toen bleken de verschillen.

De onderzoekers zijn nog steeds niet in staat om te zeggen wat de oorzaak en gevolg is, maar het lijkt hen en veel andere deskundigen logisch dat de vergrotingen in de hersenen het gevolg zijn van veel contacten. Een weerspiegeling van de ontwikkeling van communicatievaardigheden. Iets dergelijks is ook bij apen vastgesteld. Mensen zijn net als apen dieren die in groepen leven. Sociaal contact is essentieel voor ons overleven, want niemand kan het alleen.

Leuk dan om te zien hoe de hersenen zich ontwikkelen door het voortdurend omgaan met anderen. Heel simpel: je moet onder de mensen komen. Je mag een hekel aan ze hebben en om hun modes en hypes moeten lachen, maar je hebt hun gezelschap nodig. Je kunt er maar beter op jonge leeftijd mee om leren gaan. De eenzame wolf wordt vaak niet erg oud.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Billenkoek

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)