Laatste update 11:42
36.493
279

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Als ik Halsema en Oey was, zou ik zeggen: Fuck you all

'Al wekenlang wordt door de rechtse horden en de media die zich bij hen proberen in te likken een onvoorstelbare hetze gevoerd tegen dit gezin om daarmee de burgemeester kapot te maken'

Wat een godvergeten akelig tiefusland begint dit toch te worden. De NRC van dit weekend bevat een groot interview waarin Robert Oey, echtgenoot van burgemeester Femke Halsema streng aan de tand wordt gevoeld over het gedrag van zijn vijftienjarige zoon. Wat was dat voor een pistool geweest, dat hij op de vlucht voor de politie weggooide, zo vraagt de courant, die op de voorpagina nog steeds de leuze lux et libertas voert. Over de volle breedte van die voorpagina staat in de papieren editie ‘Een revolver in de ambtswoning’.

Amok
Wat een godvergeten akelig tiefusland begint dit toch te worden. Een paar weken geleden maakte de jongen met een paar vriendjes amok op een verlaten woonboot. Ze richtten daar schade aan. Toen de politie kwam, namen zij snel de pleitvaart. Zoonlief gooide daarbij iets weg, dat een nepwapen bleek te zijn. Hij had daar tijdens de hele expeditie niets mee gedaan. Hij vond het op de werkkamer van zijn vader, zo wringt de slijpsteen van de geest uit de heer Oey en stak het bij zich.

Het was geen neppistool. Het was een onklaar gemaakt écht pistool dat hoorde tot de props die Oey voor zijn films gebruikte. Het was zelfs een keer gefotografeerd voor het logo van zijn oude productiemaatschappij. Sindsdien lag het ergens in een zak op zijn werkkamer.

“IN DE AMBTSWONING! IN DE AMBTSWONING! IN DE AMBTSWONING!” Wat een godvergeten akelig tiefusland begint dit toch te worden. Oey wordt door de courant, die in zijn eerste nummer – uit 1844 – beloofde voor eens en altijd de waan van de dag te zullen mijden, Oey wordt door dát dagblad geconfronteerd met “Hoe kén dat nou?” -vragen. Een onklaar gemaakt pistool, dat heel wat Nederlanders als verzamelobject in huis hebben en waar in beschaafder tijden geen haan naar kraaide, is nu de reden voor ophef. Oey heeft een heleboel spullen nog niet uitgepakt sinds de verhuizing naar de ambtswoning, vertrouwt hij de inquisiteuren van de NRC toe. Straks zit er nog een mes tussen van de verkeerde lengte. Oey moet zich zelf al melden voor verhoor vanwege dat pistool want hij zal er niet mee wegkomen, met het bezit van zo’n verzamelobject.

Kleinigheid
Oey laat zich zo intimideren dat hij zelf meegaat met de gigantische ophef die door de Telegraaf, GeenStijl, andere media en het reaguurdersdom al weken wordt gemaakt over een kleinigheid, lullig kwajongensgedrag van de zoon des huizes. Hij wekt de indruk dat hij het zelf ook heel ernstig vindt wat er met die jongen gebeurt, dat er een ontzettende smet is gelegd op de integriteit van het hele gezin. Burgemeester Halsema kijkt met evenveel bloedige ernst naar de zaak.

Daar is geen enkele grond voor. Die jongen moet ontzettend op zijn sodemieter krijgen en als er schade is gedaan, die uit zijn eigen zakgeld vergoeden. Dat zal hem leren.

Cc-foto: Guido van Nispen

Wat een godvergeten akelig tiefusland begint dit toch te worden. Al wekenlang wordt door de rechtse horden en de media die zich bij hen proberen in te likken een onvoorstelbare hetze gevoerd tegen dit gezin om daarmee de burgemeester kapot te maken.

Want zij is van GroenLinks.

Want zij is een vrouw.

Vandaag kun je op het internet lezen dat Robert Oey met één slag de bijl heeft gezet aan de wortel van zijn huwelijk en het burgemeesterschap van zijn vrouw.

Het zal toch niet gebeuren dat een politieke carrière van allure sneuvelt op een onklaar gemaakt pistool dat gebruikt werd op een filmset. Dat zal toch niet het geval zijn?

Voorzichtig
Je weet het niet. Immers, wat een godvergeten akelig tiefusland begint dit toch te worden. Je ziet hoe voorzichtig de omgeving van Femke Halsema reageert in plaats van dat zij haar volledig steunt en het gajes dat haar belaagt, benoemt als het gajes dat het is. Waarom toch? Vanwaar dat laffe meebuigen? De anonieme twitterhelden met hun smerige insinuaties spreken alleen voor zichzelf en niet voor het volk. De Telegraaf heeft in de eenentwintigste eeuw de helft van haar verkochte oplage verloren en die val gaat nog steeds door ondanks (of misschien juist vanwege) alle stemmingmakerij waarmee hoofdredacteur Paul Jansen probeert zijn krant in de kijker te spelen. Wellicht voor de opmakers van de NRC iets om voor ogen te houden als zij de voorpagina van hun krant componeren.

Dit is namelijk géén godvergeten tiefusland aan het worden. Bepaalde schreeuwers op het internet maken wel die indruk. Door heel veel te twitteren. Door te pronken met tienduizenden volgers maar dat stelt helemaal niets voor. De meest populaire vloggers van Nederland zijn Meisje Djamila, Dylan Hagens Enzo Knol Sid HD. Dan gaat het over een tot meer dan tien miljoen volgers. Daar bovenuit komen Kwebbelkop, Nikki tutorials en Jelly (van Vlugt) die met 14,1 miljoen volgers op nummer één staat.

Daarom is angst voor al die hypocriete, gespeelde verontwaardiging over een kwajongensstreek nergens voor nodig. Net zo min als de geneigdheid bij sommige – kuch – kwaliteitsmedia om daarin mee te gaan. Je bereikt er niets mee. En niemand. Zeker niet de schreeuwende horde die je zó ook al haat en wat stemmingmakerij, racisme, en karaktermoord betreft liever ‘the real thing’ heeft dan de slappe aftreksels van traditionele media die denken naar het echte volk te luisteren.

Fuck you all
Als ik Femke Halsema en Robert Oey was, dan zou ik zeggen: “Wij voeden onze zoon zelf op. We weten prima hoe dat moet. Wij zorgen dat hij gecorrigeerd wordt als hij in de fout gaat. En voor de rest: fuck you all. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Voed dat gebroed van jullie eerst zelf maar op. Dan heb je het druk genoeg. En wat dat pistool betreft, dat kon niet schieten. Ik dacht eerst dat het een neppistool was maar het is een onklaar gemaakt echt pistool, dat mijn man twintig jaar geleden voor een film heeft gebruikt. En daarna heeft hij het ergens wegglegd. En hij is het vergeten. Mijn zoon kwam het tegen. Hij heeft er niets mee gedaan. Hij heeft het alleen in zijn zak gestoken. Het is natuurlijk verkeerd dat we deze filmprop vergeten hebben. Dat moet mijn man niet doen. We zullen er voortaan op letten. En nou? Wat willen jullie nou? Zullen we ze brandmerken op de Dam en dan voor tien jaar uit de provincies Holland en Zeeland verbannen? Is dat het ongeveer? En dat ik twintig jaar in de kleren die ik nu draag, in het spinhuis wordt gezet om te werken? Dat zo’n beetje?”

Natuurlijk ontploft dan Twitter. Althans dat gaan de media schrijven. Er ontploft helemaal niks. Er is een rimpeltje. Nederland, het echte Nederland is bezig met kwebbelkop Nikki en meisje Djamila.

Er zijn genoeg moeders met lastige puberzonen die helemaal achter Femke staan. Die vagen met zijn allen de Wildersen, de Baudetten, de Niemöllers en tante Bel zonder moeite weg.

Want dit is geen godvergeten tiefusland. Dit is Nederland. Daar hebben we gevoel voor verhoudingen. En voor de rest niks.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (279)