4.504
98

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Als Zwarte Piet racisme is, dan is Sint Nicolaas ouderendiscriminatie

Niemand wil zien dat de oudere man weg wordt gezet als een trieste sukkel die wel een hoge borst opzet maar zonder hulp niets klaar maakt

sinterklaas
cc foto: wester

Zwarte Piet is in Arnhem het slachtoffer geworden van de gedachte dat iemand die zijn gezicht zwart maakt, dat uitsluitend doet om personen met een donkere huidskleur  belachelijk te maken. Waar dat ook ter wereld gebeurt, wat de motivatie van de betrokkenen zelf ook mogen zijn. Hoe lang de traditie gevestigd is. Allemaal flauwekul. De beledigde heeft gelijk want die ziet zijn of haar pijn niet erkend.

Het is een gedachtegang die uit de Verenigde Staten is overgewaaid en in het kielzog daarvan hebben wij nog heel wat meer te verwachten. Dat wordt dan net als Halloween, Coca Cola, Kentucky Fried Chicken en de McDonald onderdeel van ons dagelijks leven. Cultureel imperialisme noemden de babyboomers dat toen ze nog twintigers waren maar nu is die term versleten, gescheurd en bij het oud vuil gezet.

Wij kunnen binnenkort het overwaaien verwachten van ageism. Dat lijkt op racisme, alleen is het gericht tegen ouden van dagen of zoals ze dat in de Verenigde Staten noemen senior citizens. Trump en Clinton zijn allebei voorbeelden van zulke senior citizens. Mijn leeftijdgenoten en ik zijn dat ook.

Jaarlijks worden wij belachelijk gemaakt en in de zeik gezet door types die zich als oudere vermommen. Zij accentueren en ridiculiseren onze verschijning door veel te wit haar terwijl onze bescheiden baardjes, die we soms dragen, zijn uitgedijd tot grote witte golvende aangroeisels.

De daders maken in één moeite door de transgenders belachelijk en de travestieten door een witte jurk aan te trekken waar een rode mantel overheen geslagen wordt. Oudtijds waren al de kinderen als de dood voor deze karikatuur want kon zijn knecht bevelen om je een pak rammel te geven met de roe. Ook kon het gebeuren dat je in de zaak meegenomen werd naar Spanje. Nu is hij zogenaamd gehumaniseerd.

Sint Nicolaas zit nog net aan de goede kant van Alzheimer maar hij ziet het niet altijd even helder en zou zonder de actieve steun van zijn Pieten niet lang overleven. Eeuwenlang maakt de sinterklaasfiguur onze straten onveilig. Geen mens doet er wat tegen. Niemand wil zien dat in de figuur van Sint Nicolaas de oudere man weg wordt gezet als een trieste sukkel die wel een hoge borst opzet maar zonder hulp niets klaar maakt.

Zijn alle ouderen het slachtoffer van deze discriminatoire praktijk? Nee want Sint Nicolaas is onveranderlijk blank en man. Er bestaan geen vrouwelijke sinterklazen.  Sinterklaas is ook nooit zwart of licht getint dan wel Noord-Afrikaans – politiejargon, ik kan het ook niet helpen. Zij zijn de karikatuur van de witte man, om voor de variatie een term te gebruiken die in antiracistische kring vaak wordt gebruikt.

Elk jaar wordt op vijf december de oudere blanke heer  in de persoon van Sint Nicolaas voor lul gezet. Weet je wel wat er door je heen gaat als een kind in de trein naar je wijst en uitroept: “Kijk, mama, daar zit sinterklaas”. Heel veel blanke heren op leeftijd scheren zich daarom glad. Zij ontzeggen zich de baard omdat anders pesterijen niet van de lucht zijn.

Mensenrechten? Een meldpunt? Het universum van de blanke oudere heer  wordt beschenen door lichtende letters die samen de woorden FUCK YOU vormen.

Daar klinkt het weer:

Sinterklaas is jáárig

zet hem op de pot….

Wie durft ageism op de agenda te zetten? Wie?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (98)