1.061
15

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Amerika is helemaal niet zo verdeeld

Deze overwinning is zo belangrijk omdat Obama wel een deal kan maken met weldenkende Republikeinen 

Als je krantencommentaren leest zou je denken dat Amerika na de ruime overwinning van president Obama hopeloos verdeeld is en blijft. Dat is helemaal niet het geval. Mitt Romney kwam pas weer in beeld als serieuze kandidaat toen hij naar het midden opschoof en redelijk werd. De grote verliezers van deze campagne zijn de extremisten: de christelijk fundamentalisten die abortus als enig thema hebben en onzin uitkramen over verkrachting en homo’s, en de thee radicalen onder leiding van de nu ietwat afgebrande Paul Ryan die de overheid willen afschaffen.

Wat overblijft is een breed midden. Ga maar na. De Democraten hebben geen linkervleugel. Rechts is afgestraft. Obama is geen radicaal, laat staan een socialist zoals sommige Republikeinse dommeriken denken die moeite hebben met grote woorden. Dat betekent feitelijk dat er een regering is van het brede midden, een midden dat ook in het Republikeinse electoraat reikt. Pak weg de helft van de Republikeinse kiezers en drie kwart van de Democraten kunnen heel best samenwerken.

Daarom is deze overwinning zo belangrijk: het betekent dat Obama meer politieke kracht heeft om een deal te maken met de weldenkende Republikeinen in het Huis – en John Boehner, de Speaker, zijn theepartij gedwongen vrienden kan negeren. Dat durft hij nu wel. Politici zijn meer verdeeld dan het land dat is en zoals altijd zullen zij de huig naar de wind hangen en nu besluiten dat hun obstructie tactiek niet heeft gewerkt en hen in toenemende mate irrelevant zal maken.

Ik voorzie dus meer samenwerking dan de bezorgde commentaren die de afgelopen week ook al begonnen te roepen, in navolging van de draaitol columnist van de New York Times David Brooks, dat Romney toch veel beter zou kunnen werken met die dwarsliggende Republikeinen. Ze zijn gestraft voor hun dwarsliggen. Klaar. Over en uit.

Over columnisten gesproken. Ik ben het niet eens met de analyse van de ouwe Geert Mak die als oude man zijn krantje niet meer herkent, maar vooral Maks stelling dat de NRC zo’n fantastische columnisten heeft, is net zo wankel als de rest van zijn betoog.

Neem de NRC correspondent bij de Republikeinse Partij, Derk Jan Eppink, door Vermeersch ingehuurd als penetrerende analist, die ons het hele jaar al trakteerde op verhelderende inzichten. Waarom Iran moest worden aangevallen en een watje als Obama dat nooit zou doen, bijvoorbeeld. In zijn column van afgelopen dinsdag legde deze scherpe waarnemer nog eens uit waarom wij verblinde Europeanen Amerika niet begrepen, onzinnig voor Obama waren, er niets van begrepen, blanke kiezers onderschatten, enfin, alle geneuzel dat Eppink het afgelopen jaar ook al ten toon spreidde.

Hij zag het beter, natuurlijk, en voorspelde dat Romney 315 kiesmannen zou halen en Obama 223. En de senaat zou Republikeins worden. Fijn zo’n scherpe waarnemer die laat zien hoeveel hij ervan begrijpt.

Het zou hem en de NRC passen als we voortaan zijn verwijten van onkunde niet meer hoeven te lezen.

Dit stuk verscheen eerder op de weblog van Frans Verhagen. Volg hem ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (15)