1.176
28

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Anton Corbijn

Anton, jij bent nu even één van de weinige kunstenaars die tot Zijlstra's piepschuimbrein kan doordringen. Hij heeft tenminste van je gehoord!

Ik las in de krant dat de triomfantelijke cultuurhatende cynicus Halbe Zijlstra twee (2) kunstwerken op zijn werkkamer heeft. Een kleurig schilderij van een kunstenaar waarvan hem de naam even ontschoten was, maar waar hij vrolijk van werd. En… een foto van Anton Corbijn die hij erg mooi vond.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de PBC Prijs 2011 toegekend aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. In november krijgt hij de prijs uit handen van prinses Maxima of koningin Beatrix. Want zo’n prijs is het wel. Een prestigieuze topprijs, die bestaat uit € 75.000 en nog eens € 75.000 voor een fonds waarvan Corbijn de besteding mag bepalen. Volkomen terecht dat die prijs naar de grote kunstenaar Corbijn gaat.

Ik hoorde hem vanmiddag op de radio, een beetje stotterend en hakkelend, maar wel heel blij, reageren op de vragen van de interviewer. Die waren bijna niet te beantwoorden voor een bescheiden intelligent mens. “Waarom denkt u dat juist u deze prijs krijgt?”  Tja, zei Corbijn, en zweeg dan stil. Wel wist hij helder en bevlogen uit te leggen hoe barbaars en desastreus de bezuinigingen in de kunstsector zijn. Ongekend, in geen land gaat men zo om met zijn kunstenaars. Rampzalig! Dat zei hij.

Nu las ik in de krant dat de triomfantelijke cultuurhatende cynicus Halbe Zijlstra twee (2) kunstwerken op zijn werkkamer heeft. Een kleurig schilderij van een kunstenaar waarvan hem de naam even ontschoten was, maar waar hij vrolijk van werd. En… een foto van Anton Corbijn die hij erg mooi vond.

Ik denk: Anton: kom in actie, maak een gebaar. Niet dat het zal helpen, maar het is tenminste IETS. Zeg dat je niet wilt dat jouw kunst in het zenuwcentrum van de bottebijlcultus van dit kabinet hangt. Dat het idee dat Halbe Zijlstra elke dag geniet van jouw foto je tegen de borst stuit. Dat je het hem (en met hem het kabinet) gewoon niet gunt. Dat jouw foto geen vlag op een modderschuit mag zijn.

Een onzingebaar, dat weet ik ook wel, en het zal ze geen klap kunnen schelen, maar jij bent nu even één van de weinige kunstenaars die tot Zijlstra’s piepschuimbrein kan doordringen. Hij heeft tenminste van je gehoord, hij houdt van je werk, en dat heb je voor op vrijwel alle andere levende kunstenaars.
Natuurlijk lachen ze in Den Haag om alle protesten, petities, wanhopige acties en doorwrochte betogen tegen dit beleid. Hebben ze ingecalculeerd, is even vervelend maar is zo weer voorbij en dan heeft niemand het er meer over. Laat die hele kunstwereld maar even janken, wij slachten onverdoofd, dat is onze religie.

Anton, gefeliciteerd met je prachtige prijs. En als toetje voor ons: een muziekvideo van Corbijn van de band Coldplay

Geef een reactie

Laatste reacties (28)