Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arabische liga dient zelf in te grijpen in Syrie

  •  
27-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
weapons
'Voor de zoveelste keer steekt het Westen zich in een wespennest, terwijl de belangrijkste spelers buitenspel blijven'
Elke keer is het ergens misgaat op deze planeet, staat het Westen voorop om militair in te grijpen. Nu is Syrië aan de beurt. De Arabische Liga juicht het toe, maar steekt verder geen vinger uit. Moet het Westen ingrijpen of wordt het niet eens tijd dat de buurlanden zelf hun vingers branden?
Ondanks het feit dat de VN inspecteurs nog geen hard bewijs hebben gevonden dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden, laat staan wie er schuldig is, staat het Westen met de VS, Engeland en Frankrijk voorop om militair in te grijpen in Syrië. Dat lot heeft het Westen zelf over zich afgeroepen door een rode streep te trekken bij gebruik van chemische wapens. Hoe verschrikkelijk die wapens ook zijn, maar brandbommen en clustergranaten zijn net zo dodelijk en net zo verschrikkelijk in hun uitwerking op het menselijk lichaam. Het trekken van die rode streep suggereert dat er zoiets is als een ‘schone’ oorlog. Absurd natuurlijk.
Wapenleveranties De houding van het het Westen zorgt ervoor dat de Arabische Liga achterover kan leunen, terwijl al jaren verschillende Arabische landen, grote wapenleveranties krijgen van de VS. Saoedi Arabië ontving in de periode 1950-2006 voor 79.8 miljard dollar aan wapenleveranties. Israël ontving in de vergelijkbare periode slechts 53.6 miljard dollar aan wapens. In 1993 kreeg Saoedi Arabië een van de grootste leveranties ooit. 72 F-15S straaljagers ter waarde van 9 miljard dollar werden in de periode 1993-1999 geleverd.
Landen als Saudi Arabië, Koeweit, Bahrein, V.A.E. en Oman krijgen regelmatig grote militaire steun van de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland. Hun legers zijn redelijk modern, al hebben ze weinig oorlogservaring. Desalniettemin doen ze ook geen enkele poging om deze actief in te zetten bij conflict beheersing. Ze gebruiken hun legers vooral om hun eigen bevolking onder controle te houden.
Tribale overwegingen De rol van de leden van de Arabische liga is ook dubieus vanuit tribale overwegingen. Assad achterban is sjiitisch en onderdrukt de Soennieten en andere islamitische stromingen zoals salafisten, Alevieten en koerden. Saoedi Arabië heeft als hoofdstroming Soennitisch. Daarnaast is er in Saoedi Arabië grote steun voor het wahabisme, een puriteinse stroming. Binnen deze stroming is er grote steun voor de Moslimbroederschap en Al – Qaida. Ook in Oman is het Soennitisch dominant. Het vertrek van Assad zou de verschillende leden van de Arabische Liga niet slecht uit komen. De Arabische Liga was ook snel overtuigd dat Assad de chemische aanval had uitgevoerd, terwijl de bewijsvoering nog ontbrak.
Het Westen laat zich ondertussen voor het karretje spannen. Voor de zoveelste keer steekt het Westen zich in een wespennest, terwijl de belangrijkste spelers buitenspel blijven. Ja, ze zullen ongetwijfeld hun militaire vliegvelden en hun havens ter beschikking stellen, maar zelf ingrijpen is er niet bij. Ook al zijn hun legers minder bedreven, dat ontslaat de Arabische Liga er niet van om zelf orde op zaken te stellen in het Midden-Oosten. Desnoods met steun van het Westen, maar de Liga dient zelf het initiatief te nemen en voor te gaan in de eventuele strijd.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.