926
54

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Armoe troef!

Wij weten: de regering is niet mals. De regering neemt geen halve maatregelen. Wat in het vat zit verzuurt niet

Je kunt van het kabinet zeggen wat je wil maar het heeft de burgers er wel van overtuigd dat er bezuinigd móet worden. Zelfs actievoerders denken er zo over. Die zeggen steevast dat er tevéél gekort wordt, maar ze tasten het principe niet aan. Natuurlijk mag de broekriem worden aangehaald maar zoveel gaatjes niet.

Nog geen jaar na het aantreden van Rutte I worden de gevolgen al zichtbaar. Iedereen bezuinigt dat het een aard heeft zodat de binnenlandse bestedingen teruglopen. Nederlanders zitten thuis en als ze de straat op gaan, nemen ze de fiets. Alleen de supermarkten, de tuincentra en de rijwielhandel doen nog goede zaken. Elders lopen de omzetten terug, meldt de Volkskrant. De witgoedsector krijgt extra klappen omdat de woningmarkt op slot zit. Wie verhuist, gaat immers op die nieuwe keuken af en het aantal verhuisbewegingen neemt sterk af.

De overheid doet er alles aan om wat het MKB met zo’n akelig newspeakwoord ‘een koopvacüum’ noemt extra te bevorderen. Dat doe je door de indruk te wekken dat binnenkort de vaste lasten op een breed front zullen toenemen. Zo heeft minister Donner door zijn voorstellen om de huren extra te verhogen heel wat angst veroorzaakt bij gewone Nederlanders, ook al heeft de Tweede Kamer daar dinsdag een stokje voor gestoken. Wij weten: de regering is niet mals. De regering neemt geen halve maatregelen. Wat in het vat zit verzuurt niet.

Minister de Jager – of liever gezegd de belastingdienst – heeft ontdekt dat de vastgoedsector – van notarissen tot woningbouwverenigingen – een miljard omzet verborgen heeft weten te houden. Er zijn nu voor 330 miljoen aanslagen én boetes opgelegd. De verontwaardiging is lang niet zo groot en algemeen als het geval zou zijn als was ontdekt dat één of de vijf bijstandmoeders in het geheim wel eens voor geld andermans huis schoonmaakt, maar toch zal de schrik er bij bouwend, makelend en sjoemelend Nederland er nu wel inzitten. Men zal dit miljard ongetwijfeld weten door te berekenen aan consumenten die aan diensten van woningbouwverenigingen, aannemers, makelaars en andere beroepsgroepen zijn overgeleverd. Dat is nog een reden om die ouwe auto nog maar niet door een hybride te vervangen.

We gaan niet naar het restaurant. Moeder kookt. Dat is nog lekkerder ook.

Let op: volgend jaar blijkt dat de belastingopbrengsten tegenvallen. Dat maakt – zal de regering zeggen – extra bezuinigingen noodzakelijk. Anders gaan we Griekenland achterna!

Mijn oude vader zei bij zulke gelegenheden: ‘Armoe troef!’


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (54)