688
19

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Artsenorganisatie drijft bejaarden tot zelfmoord

Aanscherping euthanasiewetgeving laat ouderen die niet willen lijden maar één oplossing

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst wil – zo melden de media – aanscherping van de euthanasiewetgeving. Het gaat hierbij om demente bejaarden die niet geacht kunnen worden een doodswens op te schrijven of uit te spreken. Wie de ontluistering waarmee een ziekte als Alzheimer gepaard gaat, bij vrienden of ouders heeft waargenomen, komt al gauw tot de conclusie dat niet zélf te willen meemaken.

Al aan het eind van de vorige eeuw heeft minister Els Borst daar een oplossing voor gevonden: burgers konden van te voren een wilsverklaring opstellen met een doodswens bij voortgeschreden dementie. Daarmee laad je natuurlijk wel een zware verantwoordelijkheid op je omgeving. Die moet op grond van jouw bewoordingen bepalen wanneer je  leven niet meer waard is om geleefd te worden.  Dat is een loodzware beslissing, artsen zijn er altijd zeer huiverig voor gebleken want zij vrezen (vaak terecht) achteraf gedonder met het openbaar ministerie. De lijn tussen moord en euthanasie is immers vaag en vloeiend. Daarom had artsenorganisatie KNMG dat van die wilsverklaring al eerder ontkracht. Ondanks die brief moesten dementerenden toch in staat zijn zelf te laten merken dat hun ogenblik gekomen was. Hiermee geen genoegen nemend wenst de KNMG nu dat de héle wilsverklaring van tafel gaat.

Conclusie: wie aan de ontluistering wil ontkomen, moet zelf tijdig maatregelen nemen als hij nog helder van geest is. Dat voorkomt soms jarenlang vegeteren, een leven in angst voor alles – wat het lot is van menig dementerenden – en tenslotte het zogenaamde versterven: het laten omkomen van honger en dorst. Wat merkwaardig genoeg géén problemen met de autoriteiten oplevert.

Als het kabinet naar de artsenorganisatie luistert, zullen veel meer burgers die de diagnose Alzheimer of een aanverwante ziekte krijgen, zelfmoord overwegen. Anders staat je immers uitzichtloos lijden te wachten. Aangezien het in Nederland voor niet-deskundigen lastig is om aan de juiste hulpmiddelen te komen, zal dit tot veel dramatische gebeurtenissen leiden: steeds meer mislukte pogingen, de zee inlopen, van een gebouw afspringen of voor de trein. Die ontwikkelingen heeft de KNMG dan zelf in de hand gewerkt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (19)