9.999
219

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Aspergers als de nieuwe vijand

Na de Marokkanen en de babyboomers zijn nu de Aspergers als zondebok aan de beurt

In de Tegenlichtdocumentaire over bankiers wees Joris Luyendijk een wortel aan van het financiële kwaad: wiskundigen die erg ingewikkelde financiële producten in elkaar sleutelden. Deze nerds, wist de gevierde onderzoeksjournalist, leden aan het syndroom van Asperger.

Dit type autist is immers vaak hyperintelligent terwijl zij – zoals bekend – niet kunnen liegen. Zij waren dan ook geestelijk niet in staat de gemeenheid en de leugenachtigheid van mensen in hun pakketten en modellen te verwerken. Zo brachten zij zonder het te kunnen beseffen de kredietcrisis op gang.

In Nederland kwam het syndroom van Asperger bij mijn weten voor het eerst tien jaar geleden in de publiciteit. Een psycholoog stelde op de opiniepagina van de Volkskrant die diagnose bij Volkert van der Graaf. Het was autistische rechtlijnigheid en gebrek aan gevoel dat hem tot de onontkoombare conclusie had geleid dat Pim Fortuijn dood moest. Ook bij de massamoordenaar in New Market is door de goegemeente asperger geconstateerd.

Het is tegenwoordig trouwens Asperger voor en Asperger na. Ontevreden eega’s constateren het bij hun partners om vervolgens scheiding aan te vragen. Het barst op de markt van de hulpboeken voor de Aspergers zelve en hun omgeving. Schoolklassen zitten er vol mee al is daar de diagnose PPD NOS meer en vogue. Wie de diagnoses op het internet bekijkt, ziet al gauw het beeld oprijzen van de wat eenzelvige leerling(e) die keigoed is in taal en rekenen maar altijd aan de kant staat bij gymnastiek.

En met zulke kinderen moet je oppassen: straks hebben ze nog ppd-nos of asperger. Voor je het weet richten ze een (massa)moord aan. Of ze drijven met hun wiskundige modellen het kapitalisme in een existentiële crisis.

Na de Marokkanen en de babyboomers zijn nu de Aspergers als zondebok aan de beurt. Zoals die oude oorlogsheld zei, toen Beatrix kapitein Marco Kroon de militaire Willemsorde opspeldde: “Welkom bij de club”. 

Aanvulling: de aangehaalde redeneringen zijn te vinden in de Tegenlicht-documentaire over de bankiers tussen ongeveer minuut 25.39 en 30.00. U leert daar zelfs hoe u aan iemands vingerlengte kan zien of hij al dan niet Asperger heeft. Ik moet daarbij onwillekeurig denken aan minister Hans Gruyters zaliger nagedachtenis, die zei dat je altijd je vingers na moest tellen als je een KVP-er een hand had gegeven.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (219)