Laatste update 17:29
4.811
78

Voormalig GroenLinks-statenlid ZH

Alfred Blokhuizen (Leiden, 1955) was van 2007 tot april 2015 voor GroenLinks lid van de Provinciale Staten in Zuid Holland.

Hij volgde ITO onderwijs metaalbewerking (1968-1972) en was korte tijd fabrieksarbeider. Daarna werd hij o.a. ondernemer in de omroepwereld van Vlaanderen. Daar was hij radiopresentator en mede-eigenaar van een regionale omroep in Gent. Sinds 1992 houdt hij zich bezig met de politiek. Van 1994 tot 2008 was hij fractievertegenwoordiger/gemeenteraadslid/fractievoorzitter/commissievoorzitter in de gemeente Spijkenisse.

Autoschade? Ga eerst maar eens autowassen!

Klinkt u dat ook zo raar in de oren? En toch zijn dit soort zwartgallige praktijken aan de orde van de dag in een flink aantal gemeenten. We noemen het dan alleen anders.

Cc-foto: Megan

U rijdt een deuk, gelukkig alleen maar blikschade, maar wel een flinke kostenpost! Natuurlijk belt u uw verzekeringsmaatschappij en claimt de schade. U betaalde niet voor niets al die jaren trouw de allrisk premies. Na een enorme administratieve rompslomp zegt een medewerker: “We gaan uw schade betalen, maar u moet daarvoor in ruil wel tegelijkertijd 3 maanden gaan autowassen om te ervaren wat blikschade betekent voor de premiebetalers”. Die brengen immers al dat geld bij elkaar om uw schade te vergoeden en willen geen premieverhogingen! Dus u moet er iets voor terugdoen, premie betalen is echt niet voldoende. En als u niet gaat autowassen krijgt u niets of veel minder uitbetaald. We controleren streng of u dat autowassen wel doet, eventueel vragen wij, geheel in strijd met de wetgeving, uw vingerafdruk bij de aanvang van de eerste wasbeurt van de dag, zoals ze dat op Voorne-Putten doen. U moet wel op tijd beginnen, nietwaar?

Klinkt u dat ook zo raar in de oren? En toch zijn dit soort zwartgallige praktijken aan de orde van de dag in een flink aantal gemeenten. We noemen het dan alleen anders.

Een paar duizend uitkeringsgerechtigden overkomt eigenlijk dagelijks ongeveer hetzelfde als hierboven omschreven. Er zijn zelfs mensen die dat heel normaal vinden en het sterk aanmoedigen. Niemand vraagt zich meer af of het eigenlijk wel deugt. Ook de politici die erover gaan niet meer. Er is iets mis met een moreel kompas, zo lijkt het.

Veruit de allermeeste uitkeringsgerechtigden hebben vele jaren keurig hun belastingen en premies betaald. U weet wel: om zeker te zijn dat ze niet in de ellende worden gestort als er iets misgaat met hun baan of bedrijf. En dan opeens zegt een ambtenaar, u weet wel die medewerker van de verzekeringsmaatschappij “Vadertje Staat”, dat u eerst maar eens iets moet doen om een uitkering van de inkomensschade te ontvangen. Want naast dat u, net als bij autoschade, de schade beperkt moet houden en dus moet solliciteren, moet u maandenlang “gratis” boutjes en moertjes sorteren, washandjes vouwen, koekjes inpakken of op fietsen passen. En als u dat niet wilt krijgt u straf. Want ja, die premie- en belastingbetalers van nú willen dat nu eenmaal, omdat ze allang vergeten zijn dat ze allemaal iedere maand zelf “verzekeringspremies” betalen, voor het geval het met hen ook verkeerd kan gaan.

Het sociale systeem mag wel eens naar verzekeringsmaatschappijen gaan kijken. Die gaan beter om met slachtoffers van schade. Als de overheid dan toch “marktgericht” moet werken, pas dat dan direct toe op uitkeringsgerechtigden. Behandel ze als slachtoffers van inkomensschade en niet als lijfeigenen. Het kan vanaf morgen! Weg met alle strafmaatregelen en help de mensen op weg. Een onderwijzer van 61 hoeft echt geen werkervaring op te doen. Hij heeft een deuk opgelopen, Vergoed de schade. Laat ‘m dan niet zinloos autowassen, ver onder het cao- of minimumloon!

Geef een reactie

Laatste reacties (78)