845
9

Journalist

Margaux Tjoeng (Hilversum, 1985) is freelance journalist. Van 2010 tot januari 2015 was ze redacteur bij Joop.nl. Margaux is gespecialiseerd in de etno-journalistiek en natuur & milieu onderwerpen. In 2012 was zij projectleider van Stichting Wolf, een organisatie van jonge twintigers die met scholieren in discussie gaan over hun social media gebruik. (cc-foto: Eva Snoijink)

Backhand slicer Den Uyl

Inmiddels hebben politici zo veel mediatraining gehad dat ze ook weten hoe ze 'politiek correct' moeten pingpongen

De VARA bestaat dit jaar 85 jaar. In dat kader heeft de redactie van Joop een aantal mensen gevraagd om een fragment te kiezen uit het rijke VARA-verleden, waarvan zij vinden dat het vandaag de dag nog steeds relevant is. Vandaag deel 2 door Margaux Tjoeng.


In ‘Het programma van Sonja en …’ verscheen op 16 april 1977 ‘de mens’ achter demissionair minister president Joop Den Uyl. Door Sonja Barend werd hij gekoppeld aan voetballer Willem van Hanegem voor anderhalve minuut pingpongen in de Hilversumse studio

De beelden tonen een Den Uyl die van een vergadertijger veranderde in een fanatieke backhand slicer. Het was een uitzonderlijk moment voor de Nederlandse kijker om te zien hoe een serieuze politicus ontspannen zijn jasje uit deed om de uitdaging aan te gaan met Willem van Hanegem.

Den Uyl liet zien dat het soms niet uitmaakt of je links of rechts bent, minister president of profvoetballer. Als mens kun je uitblinken in je eigen vakgebied, maar aan de pingpongtafel gaat het altijd om verborgen kwaliteiten en eigenschappen. Je krijgt een nieuw wapen om klappen mee uit te delen, het speelveld kent nieuwe grenzen en het spel heeft zijn eigen regels.

Zo’n zelfde duel zou tegenwoordig niet meer echt werken met de huidige politici. Inmiddels hebben zij al zo veel mediatraining gehad dat ze ook weten hoe ze ‘politiek correct’ moeten pingpongen of liedjes moeten zingen. Zoals bijvoorbeeld in aanloop van de verkiezingen bij De Wereld Draait Door.

De huidige politici kunnen nog wat leren van Den Uyl die op zijn lakschoenen zijn ware gezicht toont. Mark Rutte, ik kijk er naar uit om ‘de echte u’ aan de pingpongtafel te zien verschijnen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)