1.173
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bang om iets te missen? Dan moet je dit zeker lezen!

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over het nieuwe syndroom 'Fear of Missing Out'

Toen ik het artikel zag werd ik een beetje giechelig. Het kon toch niet waar zijn: een artikel over FOMO. Ten eerst kende ik het probleem niet, maar ten tweede moest ik denken aan een project van een Australische kunstenares van een paar jaar geleden. Ze bouwde een website over Havido een nieuw medicijn (met de soortnaam avafynetime HCL) en dat was bedoeld tegen DSACDAD. Dat staat voor Dysphoric Social Attention Consumption Deficit Anxiety Disorder. Dat zou een ziekte zijn van mensen die het gevoel hebben dat ze tekort komen ondanks hun maatschappelijke welgesteldheid.

De kunstenares had het helemaal bedacht, maar al snel begonnen officiële psychiatrische websites ernaar te verwijzen. Toch had je met een beetje verstand het kunnen aanvoelen: Havidol (have it all) en avafynetime HCL (have a fine time). Het was kunst die de werkelijkheid imiteerde en een spiegel voor hield. Bij het artikel over FOMO had ik daarom het zelfde gevoel. FOMO staat voor Fear of Missing Out, bang zijn er niet bij te horen, maar ik krijg de indruk dat het deze keer ernst is. Het betreft een onderzoek dat in het julinummer van het tijdschrift Computers in Human Behavior verschijnt, en daaruit zou blijken dat mensen met FOMO minder tevreden zijn met hun leven, zich minder competent voelen, minder autonoom zijn en meer op de sociale media zitten om te controleren of ze niets missen.

Ik ben geneigd FOMO als een ongewilde parodie op de onderzoekswereld te beschouwen en als een commentaar op onze neiging alles in woorden te willen vatten, daar dan een afkorting van te maken en vervolgens serieus op zoek te gaan naar mensen die er misschien last van hebben om ze te behandelen. Met de naam van de onderzoeker heb ik trouwens ook moeite: Andrew Przybylski. Ik weet dat Poolse namen anders klinken dan Johnson of Williams, maar dit lijkt zo weggelopen te zijn uit een Olivier B. Bommel-verhaal. Ik hou het dus nog even op een goede grap tot iemand me serieus kan overtuigen dat we te maken hebben met een epidemie die de vogelgriep naar de kroon steekt.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Wel of niet een moordkuil van je hart maken?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)