2.849
21

Gemeenteraadslid PvdA Rotterdam

Gemeenteraadslid, woordvoerder Onderwijs & Talentontwikkeling, Kunst & Cultuur in Rotterdam namens de PvdA.

Bangmakerij uit de Leefbaar-hoek

Hoe een moord aanleiding werd om mensen zonder papieren ('illegalen') weg te zetten als groot risico voor de veiligheid in onze samenleving

Ongeloof, verbazing en opkomende boosheid. Dat waren mijn emoties toen ik een paar weken geleden de vragen las die Leefbaar Rotterdam stelde aan het College van Burgemeesters en Wethouders over een moord in de Tarwewijk, gepleegd door een al jarenlang hier in Nederland verblijvende man uit Sierra Leone. Hij doodde zijn vriendin.

Voor mij is elke moord een drama, ongeacht de afkomst, verblijfplaats of het hebben van een paspoort. Elke dader hoort vervolgd te worden. Toch vind ik een weerwoord op zijn plek, want Leefbaar gebruikt zijn ‘woede en afschuw’ over deze moord om mensen zonder geldende verblijfspapieren (‘illegalen’) weg te zetten als groot risico voor de veiligheid in onze samenleving.

CBS
Rotterdam - stadhuis / town hallDaarvoor verwijst Leefbaar naar recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en vliegt hiermee volledig uit de bocht. De kop van het onderzoek van het CBS is ‘1 op de 10 verdachten van een misdrijf is een buitenlander zonder vast adres’. Leefbaar Rotterdam noemt alleen die kop en suggereert hiermee dat 10% van de misdrijven gepleegd wordt door illegalen en dat het om zwaardere geweldsmisdrijven gaat. Wie verder kan lezen dan deze kop, komt er achter dat het hier gaat om Fransen, Belgen, Duitsers, Britten, Oost-Europeanen en anderen. Vooral Belgen, Duitsers en Fransen worden opgepakt voor drugsmisdrijven, Britten vooral voor openlijke geweldpleging. De enige twee delicten waarbij een stijging is, is bij winkeldiefstal en zakkenrollerij, relatief veel Roemenen zijn hier de daders. Litouwen plegen vaak autodiefstal.

Ik ontken niet dat sommige groepen in de misdaad-statistieken oververtegenwoordigd zijn en het is belangrijk dat we eraan werken om dit te verminderen. Natuurlijk zijn er ook illegalen die misdrijven plegen, maar de kans dat een dader een Nederlander, Fransman, Belg, Duitser of Brit is, met of zonder vast Nederlands woonadres is zo veel groter dat de ketelmuziek van Leefbaar niet anders te classificeren is dan als pure bangmakerij.

Ik heb even gewacht met mijn reactie. Ik hoopte dat de coalitiegenoten van Leefbaar in actie zouden komen. Tevergeefs. Het opnieuw uitblijven van een krachtig weerwoord van hun Rotterdamse coalitiegenoten CDA en D66 is teleurstellend.

cc-foto: Dietmut Teijgeman-Hansen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)