Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bazen hebben een dikkere huid

  •  
02-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De macht versus de baas en de baas versus de macht
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Kun je afwijzingen goed aan? Onderzoek lijkt aan te tonen dat het er maar helemaal aan ligt of je de baas bent of juist niet. Tijdens een conferentie van psychologen vorige maand in New Orleans werden verschillende experimenten gepresenteerd die opvallende uitkomsten hadden. Bazen hebben een dikkere huid dan ondergeschikten en ze zijn beter in staat om contacten te leggen.
Er deden 445 mannen en vrouwen aan de experimenten mee van tussen 18 en 82 jaar. Ze kregen te horen dat ze een hogere of een lagere positie in een bedrijf hadden gekregen. Vervolgens werd aan ze verteld dat ze niet uitgenodigd waren op een bedrijfsfeestje. De mensen in de lagere posities konden daar slecht tegen. De mensen in hogere posities haalden hun schouders alleen maar op en zochten op andere manieren contact.
In een vergelijkbaar experiment werd aan de proefpersonen gezegd dat ze of in ondergeschikte positie of als baas met iemand moesten werken. In de daarop volgende mailwisseling zat een afwijzende opmerking en opnieuw hadden degenen die de baas waren daar geen enkel probleem mee, maar zaten de ondergeschikten er reuze mee in hun maag.
Nu is dat allemaal redelijk voorspelbaar. Met gezond verstand kun je al bedenken dat als je de baas bent je daardoor zoveel zelfvertrouwen hebt, dat je niet zo snel onderuit te halen valt. De bazen bleken ook gemakkelijker op allerlei manieren contact te maken omdat ze door hun positie geen angst hadden om te worden afgewezen. Voor de ondergeschikten was dat anders, want juist de proefpersonen in ongeschikte positie klaagden over hun gevoel voor eigenwaarde.
Nee, het onderzoek werd voor mij pas leuk toen mensen met een relatie (in het Engels schrijven ze dan ‘romantic partners’) op video werden vastgelegd tijdens een discussie over het oplossen van een probleem. Van te voren was aan ze gevraagd of ze een cijfer wilden geven aan de hoeveelheid macht die ze in de relatie denken te hebben. Toen de video’s werden geanalyseerd bleek dat de partners die dachten minder macht te hebben zich minder positief in de discussie opstelden om tot een oplossing te komen, terwijl de partners die meenden meer macht te hebben erg hun best deden om er samen uit te komen.
Het laat wel zien dat waar je ook bent, op je werk of thuis, het leuker blijkt te zijn als je de baas bent.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: De voordelen van het huwelijk
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.