Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bescherm ons tegen het gif

  •  
24-06-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
gif_300.jpg
Ivan Wolffers over de gevaarlijke stoffen die we ongemerkt toegediend krijgen
Het plastic waarmee bijvoorbeeld blikjes frisdrank wordt gecoat verandert je hormoonhuishouding, wordt in verband gebracht met obesitas, adhd en onvruchtbaarheid. Voor babyflesjes is het nu verboden maar er dreigt een vervanger te komen die mogelijk nog schadelijker is. De politiek is er nauwelijks in geïnteresseerd en de publiek gefinancierde wetenschappers zijn niet zo machtig als commerciële researchers. Ivan Wolffers schrijft over een ernstig gevaar.
Het is veel mensen ontgaan toen in 2011 in Europa babyflesjes waarin bisfenol A (BPA) zat verboden werden. Een opluchting voor de mensen die daarvoor geijverd hadden. Niet iedereen verdiept zich in de veiligheid van de producten die in onze leefomgeving zitten. Het is u dus (voorlopig) vergeven dat het u ontgaan is.
BPA zit in plasticzachtmakers, cosmetica, drukinkt, dingen die in de magnetron gebruikt worden, vlamvertragers. Sinds 2011 zitten ze niet meer in die babyflesjes, maar nog wel dus in een hoop andere dingen. Hoe zijn ze ooit in de coating van blikjes, in het plastic dat we in de keuken gebruiken, in onze meubelen, in cosmetica terecht gekomen? U hebben ze er nooit iets over gevraagd en mij trouwens ook niet. Ook de baby’s die uit de flesjes moesten drinken niet.
2450683425_9583da69e1_m
BPA is niet de enige stof die tegenwoordig gebruikt wordt en mogelijk invloed geeft op biologische regelprocessen. Er zijn verschillende chemische producten, maar BPA heeft waarschijnlijk net de grens van wat we weten gepasseerd doordat er zoveel discussie over is geweest en omdat het uiteindelijk in elk geval in de babyflesjes verboden werd, maar in allerlei producten zit het nog steeds. Gezien wat we inmiddels over deze chemische stoffen weten is dat eigenlijk onbegrijpelijk.
Heftige discussie BPA is irritant voor ogen, huid en luchtwegen. Het is een mild oestrogeen (vrouwelijk hormoon) en heeft hormoon veranderende eigenschappen. Er is een heftige discussie gaande tussen de mensen die gefinancierd worden door de chemische industrie en door overheid gesponsorde onderzoekers of BPA en andere stoffen die de menselijke hormoonhuishouding verstoren nu werkelijk zo veel invloed hebben en grote schade geven. De eersten ontkennen alles en uit de tweede groep is er steeds meer dat mij in elk geval verontrust.
BPA en vergelijkbare stoffen worden in verband gebracht met het ontstaan van overgewicht, mogelijke invloed op het ontstaan van adhd en onderdrukking van testosteron bij dieren, iets dat grote invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. Zelfs de mogelijke toename van het aantal vrouwen met borstkanker is er al mee in verband gebracht, maar niet bewezen. Voor de zekerheid doe ik er de link bij naar een onderzoek dat toont hoe belangen de wetenschappelijke discussie over dit onderwerp beïnvloeden. Klik hem aan en lees het voordat je het al denkt te weten. 
Tweede Kamer Een van de belangrijkste onafhankelijke onderzoekers op het terrein van de veranderde hormoonsamenstelling in ons milieu, professor Niels Skakkerbaek, was recentelijk in de Tweede Kamer in Den Haag voor een workshop over dit onderwerp met als doel om na te denken over de eventuele noodzaak voor regelgeving.
Twee Tweede Kamerleden lieten hun neus daar zien. Jammer want democratie bestaat bij de gratie van goede informatie en die moet vooral behoorlijk gedeeld worden op politiek niveau, door de mensen aan wie wij onze stem gegeven hebben om zaken zoals de veiligheid van wereld waarin we leven goed te regelen. Het artikel in de Correspondent van Thomas Vanheste over de bijeenkomst  helpt om een idee te krijgen hoe er in het algemeen gereageerd wordt op informatie die ons een ongemakkelijk gevoel geeft. Andere kant opkijken, dan is er niets aan de hand.
Bisfenol S Al een tijdje wilde ik er een stuk over schrijven, want ja er is iets aan de hand dat we serieus moeten nemen, en ja een beetje stimuleren tot meer discussie is erg belangrijk. Het kwam er niet van. Tot ik vanmorgen een artikel over Bisfenol S (BPS) tegenkwam. Deze stof die BPA moet vervangen en gelabeld is door de onderzoekers die voor de industrie werken als het veilige alternatief voor BPA, blijkt invloed te hebben op hersengolven en hormoonstoornissen bij zebravisfoetussen.  Ja zebravissen, want die lijken verdraaid veel op mensen.
Ineens zie ik het moeizame spel dat we weer tegemoet gaan. De lange procedure die ons te wachten staat, ons mensen die gewoon in een veilige wereld willen leven en heus niet bang zijn voor de vooruitgang, maar graag meer dan voldoende checks willen op nieuwe stoffen die aan ons milieu worden toegelaten door bedrijven met commerciële belangen. Bedrijven die uw gunst zoeken bij de verkoop van hun blikjes en pakjes door ze een coating te geven zodat u de bliksmaak niet meer proeft, die plastic lekker zacht maakt omdat u dat prettiger vindt. Het maakt me niet uit wat het eindproduct van al onze discussies zal zijn, maar ik wil graag dat nieuwe stoffen die gevolgen op ons welzijn hebben op langere termijn, niet zo gemakkelijk worden toegelaten, dat er hoge barrières komen omdat we 50.000 jaar met succes zónder geleefd hebben en we elke nieuwe stof met een potentieel risico veel grondiger dan nu moeten beoordelen.
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht
cc-foto: sean dreilinger

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.