Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezitterige mannetjes en hun sperma

  •  
04-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Draagt een beschermende man ook beter zaad met zich mee?
Er zijn van die bezitterige mannetjes. Je weet wel dat type waar je mee uit bent en die geen moment van je zijde wijken. Die iedereen die veel aandacht voor je heeft boos aankijken en overdreven galant voor je zijn als je in gezelschap bent. Verstikkend. Maar kan zulk gedrag een functie hebben?
Dat bezitterige gedrag komt ook bij vogels en vissen voor en onderzoekster Samantha Leivers, de onderzoeker, moet gedacht hebben: hé, dat doet mijn hubby ook. Laat ik eens kijken hoe het bij mensen zit. Eerst dat gedrag maar omschrijven: het gaat om fysieke bescherming waarbij de man aan iedere mogelijke concurrent laat zien “zij hoort bij mij en blijf met je fikken van haar af”.
Het gaat om het haar overladen met attenties en geschenken, van bloemen tot juwelen. Ook dat is demonstratief gedrag en laat zowel aan mogelijke kapers op de kust als aan haar zelf zien dat ze van hem is. Maar het kan ook negatief gedrag zijn, waarbij hij steeds klaagt over haar, want als hij de spierballen of de financiële middelen niet heeft om mannen uit de buurt te houden, kan hij via zijn gedrag die mannen waarschuwen “begin nu maar niets met haar, want je haalt je het ergste op je nek, kijk mij maar”.
En nu het onderzoek, dat met 45 mannen in een serieuze heteroseksuele relatie werd gedaan. Ze werden voortdurend geobserveerd en vervolgens moesten ze een kwakje sperma inleveren bij Samantha die het onder de microscoop legde. Slecht sperma kenmerkt zich door minder zaadcellen, minder snelle zaadcellen en door het rommelig heen en weer zwemmen van die zaadcellen. Je raadt het misschien al: de mannen met het meest bezitterige gedrag bleken ook echt slechter zaad te hebben.
Zou je dat echt vast kunnen stellen met 45 mannen en in je achterhoofd de kennis dat vogels en vissen dat ook doen? Daar zal elke onderzoeker zo zijn vraagtekens bij hebben. De onderzoeker moet bovendien ook nog wat meer uitleggen. Wat veroorzaakt wat? Als je door omstandigheden nu niet in staat bent om bij elkaar te zijn (je werkt ver weg of weet ik wat) zal dan je zaad sterker worden? En als je sterk zaad had, maar je komt in een vaste relatie waarin je altijd bij elkaar zit, zal dan je zaad slapper worden?
Op die vragen valt al helemaal geen antwoord op te geven.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.