Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezuinigingen in zorg zullen hausse aan bezwaarschriften uitlokken

  •  
11-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_1001004006738991.jpg
Nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zal mogelijk voor hoge kostenpost gaan zorgen
Gemeenten moeten zich voorbereiden op een hausse aan bezwaarschriften in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De forse bezuinigingen in de zorg zullen voor veel hulpbehoevenden goed zichtbaar worden als het besluit van de gemeente over de aangevraagde zorg bij de aanvrager in de brievenbus valt. En tegen een beschikking WMO kan iedere belanghebbende die het niet eens is met de beslissing van de gemeente, bezwaar maken.
Het valt dan ook te verwachten dat veel gemeenten, om hoge kosten en een ongewenste capaciteitsdruk te vermijden, hun oorspronkelijke zienswijze bij twijfelgevallen, snel zullen gaan heroverwegen. Met een grote kans dat in de bezwaarfase alsnog tegemoet wordt gekomen aan veel bezwaren.
Maak gebruik van je recht Door de vele onduidelijkheden die er zijn over de WMO en de concretisering van de bezuinigingen in vele individuele  WMO beschikkingen is het voor alle hulpbehoevenden dus ook verstandig om gebruik te maken van het recht van bezwaar tegen een teleurstellende beschikking. Baat het niet, het schaadt zeker niet. Ook niet ten aanzien van het juridische kostenaspect. Wettelijk is namelijk geregeld dat indien de gemeente de aanvrager van hulp in de bezwaarfase in het gelijk stelt, zij verplicht is een bepaalde vergoeding te betalen voor de gemaakte kosten van ingeroepen rechtsbijstand.
Geringe kosten, grote belangen Voor alle aanvragers van hulp in het kader van de WMO is het dus mogelijk om met relatief geringe kosten en bij succes vaak gratis, een door  ervaren juristen gemaakt bezwaarschrift in te dienen. Het internet biedt vele mogelijkheden voor het door juristen  laten maken van goede en voor een ieder betaalbare  bezwaarschriften. Het te gemakkelijk neerleggen bij een teleurstellende beslissing van de gemeente is dus niet echt aan te raden. Het gaat immers om grote belangen voor de individuele aanvrager van hulp en zorg. En dat vaak ook nog voor vele jaren.
De door de overheid aangekondigde bezuinigingen in de zorg kunnen dus wel eens een verrassend hoge kostenpost aan juridische procedures bij gemeenten teweegbrengen. Zeker als hulpbehoevenden, hun familie en mantelzorgers gebruik maken van de rechten die ze hebben.
Antonie schreef ‘Ondernemen in zwaar weer’

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.