4.316
17

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bigorexia, mannen met te veel spieren

We weten al wat anorexia is, daar komt voor mannen nu een nieuwe ziekte bij: bigorexia

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Er is een wereld te ontdekken voor de brave student. Met een beetje leergierigheid leer je elke dag bij. Zo weet ik sinds vandaag wat bigorexia is. We weten natuurlijk al wat anorexia is. Dat is de wens zo’n controle over je ‘dikke’  lichaam te krijgen dat er op den duur nog maar een zielig hoopje mens over blijft. Anorexia is daarom de gevaarlijkste psychiatrische diagnose die we kennen. Er gaan meer mensen (vooral jonge vrouwen en vrouwen die denken dat ze jong zijn) aan dood dan aan welke andere psycho-aandoening ook.

Bigorexia is nauwe familie van anorexia. Ook daar speelt namelijk een verwrongen beeld over jezelf en hoe je eruit zou moeten zien een rol. Bigorexia is de aandoening van mannen waarbij ze hun lichaam opblazen zodat het wonderlijke vormen aanneemt. Vandaar dat de deskundigen het spierdysmorfie noemen. Spieren zien er niet meer uit zoals dat bij gewone mensen het geval is. Bigorexia: Schwarzenegger in zijn jonge jaren.

De bigorexiaspecialist meldt dat voorheen gedacht werd dat bigorexia gezien moest worden als iets dat met seksualiteit te maken heeft, maar uit zijn nieuwe onderzoek blijkt dat het te maken heeft met hoe mannen zichzelf zien. Zoals het stereotype beeld van de slanke vrouw meisjes op kan zwepen om hun anorexiavoorbeelden te volgen en magerder te worden dan goed voor ze is, zo heeft de man met bigorexia een verdraaid beeld van hoe een man eruit moet zien en volgt hij als voorbeeld de kleerkasten in actiefilms. Hij gaat naar de sportschool en drukt daar op en sjouwt met gewichten – liefst met behulp van steroïden – tot zijn lichaam een karikatuur is geworden van zijn actiehelden.

Onderzoek laat zien dat een toenemend aantal mannen ontevreden is met zichzelf en er zijn aanwijzingen dat de beeldcultuur waarin we leven en waar we overal afbeeldingen zien van hoe mannen ‘zouden moeten zijn’ op den duur zorgt voor kopieermannetjes en –meisjes, die hun lichaam vervormen tot op het ongezonde af.

Sinds vanmorgen heb ik een woord voor alle mannen die nauwelijks nog door een deur kunnen en voor wie je als je ze op de stoep tegen komt aan de kant moet. Dankzij dat woord heb ik een heel ander idee van ze. Het zijn geen helden die vrouwen uit brandende huizen gaan redden, maar onzekere jongens die op zoek zijn naar zich zelf: bigorexiapatiënten.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Het onderwijzende element van porno

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (17)