2.894
21

schrijfster

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie aan de UvA.

In voorjaar 2011 debuteerde ze met Foute Sarahs. Een roman over vooroordelen tegen vrouwen van vijftigplus waarvan ook een muzikaal theaterstuk is gemaakt.

Haar tweede roman Rusteloze benen volgt in 2015. Een familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP-jeugd.

In de herfst van 2015 verscheen Verbrande levens een bundel van elf korte verhalen over waarom mensen op de vlucht slaan.

Lente 2019 verschijnt Claudia’s vierde boek over intergenerationele overdracht van oorlogstrauma’s. Het boek is gebaseerd op het oorlogsdagboek dat haar moeder bijhield in Tjideng, een Jappenkamp in het voormalig Nederlands-Indië.

Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als communicatieadviseur. Ze is moeder van twee kinderen en woont samen met haar man in Amsterdam.

Meer informatie: www.claudiabiegel-messcherpeteksten.nl

Blok, het spel voor jong en oud, wit en o, nee…

Blok is ook een ideaal spel voor lange saaie avonden op zo'n buitenlandse camping, waar u als Nederlanders natuurlijk allemaal bij elkaar staat

cc-foto: Andy Hay

Bent u een spelletjesfanaat? Zo iemand die het hele land rondreist voor een spelletjesavond? Lees dan vooral verder. Maar zelfs als u spelletjes haat, lees dan toch verder over dit nieuwe spel dat nu al wordt getipt als hét cadeau voor de komende feestdagen. Het spel heet Blok en is vooralsnog alleen te koop in de speciaalzaak maar een nationale doorbraak is een kwestie van dagen.

KISS 
Blok is helemaal KISS (keep it super simple). Het enige dat je nodig hebt, naast het pak BLOK-spelkaarten, is een spelleider. Die rol kan werkelijk iedereen op zich nemen.

Onze spelleider bij de onlangs gehouden Beastly BBQ – een besloten buurtfeestje – was net ontwaakt uit een diepe coma. Okay, af en toe drukte hij zich wat te sterk uit, maar verder deed hij het perfect. Dat kan ook niet anders als je zo’n interessant leven achter de rug hebt. Hij heeft ooit samen met Poetin in een iglo gezeten en ja, dat dwingt respect af.

Iedereen was dan ook aandachtig stil toen onze Poetin-vriend de eerste Blok kaart pakte, omdraaide en voorlas:

‘Wie kent er een samenleving waarin mannen en vrouwen vredig samenleven zonder seksueel geweld?’

In de daarop volgende nadenkstilte hoorde je onze vrolijk sidderen op het inmiddels vol brandende BBQ vuur.

Ineens riep iemand: ‘Nederland.’

Maar, tot ieders verbazing, bleek dit antwoord fout.

Onze spelleider: ‘Nederland? Couragious.Ik bewonder je optimisme.  Maar… Nederland is een voormalige koloniale mogendheid. Bij koloniseren komt veel seksueel geweld kijken. Het zit diep in de genen. Nederlandse mannen zijn genetisch geprogrammeerd tot seksueel geweld tegen vrouwen. Je loopt gauw tegen de grenzen aan van wat Nederlandse mannen kunnen hebben. Het samenleven met vrouwen zet Nederlandse mannen dus aan tot seksueel geweld. ‘

Op de camping
Blok is ook een ideaal spel voor lange saaie avonden op zo’n buitenlandse camping, waar u als Nederlanders natuurlijk allemaal bij elkaar staat want het zit nou eenmaal in onze genen om bekenden op te zoeken. Een heel pragmatisch overlevingsinstinct. Vreemden betekenen immers gevaar en daarvoor ga je niet op vakantie.

Hoe dan ook, gisteravond hebben wij geBlokt hier op de camping. Een besloten avondje. Alleen voor Nederlandse gasten. Oorspronkelijke Nederlanders, wel te verstaan. Dat wil zeggen: Nederlanders die tenminste drie generaties in Nederland wonen zonder genetische mengvormen. Nou… dat dunde het gezelschap behoorlijk uit. Wat ook helemaal de bedoeling was. Je wilt toch graag een overzichtelijke groep hebben om zo’n spel mee te spelen.

Irrationeel
Altijd spannend natuurlijk wie er spelleider wordt. Er meldden zich twee kandidaten. Een van de twee viel gelijk af. Dat was een vrouw en ja… die neemt toch een zekere irrationaliteit met zich mee en dan kun je niet gebruiken bij het Blokken.

De eerste Blokvraag was al meteen een hersenkraker.

‘Wie kent er een samenleving waarin volwassenen en kinderen vredig samenleven zonder kindermisbruik?’

Na een lange stilte waagde iemand: ‘Oebele misschien?’

De spelleider: ‘Oebele is inderdaad een kindvriendelijk minilandje. Maar uiterst selectief. Oebele laat geen volwassenen binnen. Daar leven alleen kinderen. Een fout voorbeeld dus. Er is geen enkel land waarin volwassenen en kinderen vreedzaam samenleven zonder kindermisbruik. Het zit diep in de genen. Volwassenen zijn geprogrammeerd om kinderen te misbruiken.’

Laatst vraag 
De laatste vraag was een beetje flauw. Zo’n vraag naar de bekende weg.

‘Wie kent er een samenleving waarin politici en burgers vredig samenleven zonder dat politici verdeeldheid zaaien en aanzetten tot racistisch denken?’

Open deur!

Iedereen weet dat politici genetisch zijn geprogrammeerd om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en haat te zaaien. Verdeel en heers, heet dat. Vooral Nederlandse politici zijn daar goed in. Sinds de koloniale tijd zit dat diep in hun dna.


Laatste publicatie van Claudia Biegel

  • Rusteloze Benen

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (21)