Laatste update 09:26
1.481
43

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Boereaal

Deze boer leek zo weggelopen uit een trainingskamp van de Studentenweerbaarheid, de enige militie die de Baudet-boeren nog wel eens te hulp kan schieten

cc-foto: Ted van den Bergh

Na de beelden van de trekkerinvasies en belegering van provinciehuizen speelde nog lang deze vraag door mijn hoofd: waren die boeren nu de samenleving aan het ondermijnen of zich gewoon aan het invechten? Volgens de rechtse partijen het laatste.

Ik zag Baudet zich reloaden tot boerenleider en op een trekker klimmen. Snap nu dat hij op die concertvleugel in de Tweede Kamer heel de tijd ‘Boer er ligt een kip in het water’ pingelt. Van boreaal blijkt het maar een kleine stap naar boereaal.

Dat werd ook duidelijk door die ene boer die heel Trumpiaans in de krant zei dat hij geen escalatie wilde en vervolgens voor de camera opriep de politiebureaus te bestormen ‘wij bepalen wat er gebeurt, niet de overheid, niet het OM’. Het was vast een landbouwer want je hoorde duidelijk een aardappel in zijn keel. Ook dat was nieuw voor me. Op het platteland waar ik opgroeide spraken ze niet zo.

Deze boer leek zo weggelopen uit een trainingskamp van de Studentenweerbaarheid, de enige militie die de Baudet-boeren nog wel eens te hulp kan schieten bij het innemen van strategische objecten tijdens de aanstaande Boerenoorlog. Want overal klonk uit de protestgelederen met een verbazingwekkend enthousiasme het dreigement dat een burgeroorlog aanstaande is.

Ook dat hebben deze mini-Trumps, die zich niet laten hinderen door wetenschap en werkelijkheid, van hun grote voorbeeld afgekeken. Net als dat die strop om te lynchen, die eerder opdook bij Pegida-demonstraties, is geïmporteerd uit de Zuidelijke Staten. De boeren reden niet voor niets rond met de General Lee vlag op hun trekker. Het zijn cowboys en wij burgers die met de rechtsstaat, natuur en planeet begaan zijn, zijn in hun ogen zoiets als indianen of slaven: lui die niks te vertellen hebben.

Ik vind ze dus toch maar ondermijnend. Maar ja, wat nu? Misschien moeten de boeren gewoon overstappen op de verbouw van cocaïne. Daar schijn je veel geld mee te kunnen verdienen. Crimineel zijn ze toch al.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)