Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bonje op Bonaire

  •  
04-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Hollandse sensatiepers verdraait de politieke achtergrond
Vandaag verschenen er in diverse Nederlandse kranten berichten dat “er rellen dreigen op Bonaire” en “dat er een volksopstand tegen de Nederlandse overheersing zoals in Curaçao in 1969 zou komen” … Mooi dat de Nederlandse media aandacht tonen, maar mag het ietsje minder sensatiebelust en wat realistischer s.v.p.?
De Feiten Sinds 10 oktober 2010 vormen de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba samen “Caraïbisch Nederland”. De bevolking hoopte dat daarmee een periode zou aanbreken van meer voorspoed, betere voorzieningen op Europees Nederlands niveau et cetera. Dat gebeurde niet; met Bonaire en de andere BES-eilanden gaat het slechter dan voor 10-10-10. Dit komt onder andere door de verplichte invoering van de Dollar, de internationale banken-/schulden-/voedselcrisis en de hogere belastingdruk ( Hoogleraar Fiscale Economie Kavelaars noemde dit zelfs modern fiscaal kolonialisme ).
Natuurlijk hebben sindsdien op een aantal terreinen verbeteringen plaatsgevonden, zoals de introductie van de gezondheidszorg met gegarandeerde basiszorg voor iedereen of de versnelling van onderwijsverbeteringen. Het is nu niet zo dat de mensen hier daarvoor niet dankbaar zijn. Toch leeft het gevoel dat men tweederangsburger is in vergelijking met “Nederlandse landgenoten” wonend in Europees Nederland.
De oorzaak daarvan is complexer dan je in eerste instantie zou denken. Bij iedereen leven verschillende aspecten en bij sommigen speelt alles een rol. Zo heb je nog steeds een vorm van onderliggende inferioriteit gerelateerd aan het oude WIC-verleden van Nederland. Ook is er een boosheid jegens de “schijnbare” Haagse prioritering van ethische en milieuzaken boven sociaal-maatschappelijke zaken. Let wel: Bonaire loopt gewoon tig jaren achter op sommige terreinen. Vergelijk het met Nederland: eerst zorgde Vadertje Drees voor een humane AOW en pas tig jaren later volgden ethische zaken als het homohuwelijk of euthanasie. Waarom zou je dan in Bonaire die logische volgorde veranderen?
De actievoerders willen daar nu precies op focussen: Den Haag luister naar ons, wij vinden dat sociaal-maatschappelijke kwesties sneller in orde moeten zijn dan ethische en milieukwesties.
Bonaire is gelovig bovendien. “Nu lijkt het wel alsof jullie ons geloof willen overrulen”, zeggen mensen. Logisch, stel je voor dat je in het verzuilde Nederland van de jaren ’70 het homohuwelijk had opgelegd, hoe had men dan in Staphorst of  Roermond gereageerd?
Wat betreft het milieu: het Lenteakkoord stelde 100 miljoen beschikbaar voor het milieu in Caraïbisch Nederland, terwijl de bevolking armoede lijdt. Dat is toch bijna vragen om reacties als “oh, zijn planten en dieren soms belangrijker dan de mensen?”. Natuurlijk is groen belangrijk maar je moet wel kunnen eten. Nogmaals: de AOW (hier AOV genaamd) ligt bijvoorbeeld op nog geen 500 $/maand en de kosten voor levensonderhoud liggen simpelweg veel hoger dan in Nederland.
Wat moet er nu gebeuren? Allereerst roep ik iedereen op om de ratio in plaats van de emotie te gebruiken. Dat betekent dat Den Haag zich moet afvragen of een aanpassing van de prioriteiten sociaal-maatschappelijk versus ethiek-milieu kan plaatsvinden waardoor een referendum wellicht overbodig kan worden. Begin zo snel mogelijk met terugstorten van te veel betaalde belasting door Den Haag aan Bonaire, pak de dubbele invoertarieven aan en zorg dat er een snelle en goede afronding komt van het koopkracht onderzoek, gevolgd door het nemen van maatregelen om de koopkracht op korte termijn te herstellen en structureel te verbeteren!
Dat betekent ook dat de Nederlandse pers meer goede publiciteit zou moeten maken om Bonaire aantrekkelijker te maken voor Nederlandse toeristen en Nederlandse bedrijven, waardoor er werkgelegenheid hier gecreëerd kan worden. Want laten we eerlijk zijn: het is de actievoerders niet om de Nederlandse mensen te doen, maar om de politiek. Bonairianen zijn vriendelijke, gastvrije mensen die iedereen die zich hier aanpast welkom zullen heten. Dus, Nederlanders komt naar het paradijselijk mooie Bonaire deze zomervakantie.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.