1.674
149

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Breng de salarissen van politici met tien procent terug

'Kabinet, lijdt met ons mede'

“Kapotbezuinigen is retoriek”, schijnt minister Dijsselbloem van Financiën gezegd te hebben en zijn collega Lodewijk Asscher is het daar van harte mee eens, zo lezen wij in de oudejaarseditie van De Telegraaf. Daarin spreekt het gedoodverfde wonderkind van de PvdA tevens zijn bewondering uit voor Joop den Uyl.

Dat is mooi. Dat kan dan meteen blijken. Toen het kabinet Den Uyl in 1973 aantrad werden de salarissen van de ministers en de staatssecretarissen verlaagd vanwege de ernst der tijden.

Dit lijkt me een mooi agendapunt voor het eerste kabinetsberaad van het nieuwe jaar. Nu, zoals de Telegraaf in een weinig originele formulering stelt ‘iedereen de broekriem moet aanhalen’ is het een aardig idee als de leiders van ons land dit voorbeeld volgen: tien procent eraf voor iedereen. De volksvertegenwoordiging kan zich hier dan bij aansluiten.

Natuurlijk brengt dat het financieringstekort op geen enkele manier naar beneden. Het is louter symboolpolitiek. Dat wisten de leden van het kabinet Den Uyl destijds net zo goed maar zij begrepen dat politici juist als het erom spant een voorbeeldfunctie hebben. Uit hoofde van hun eigen geloofwaardigheid brachten zij dat inkomensoffer graag. Je zit tenslotte niet voor de centen in de politiek maar om de maatschappij beter achter te laten dan je die je hebt aangetroffen.

Het kabinet Rutte II staat er niet best voor. Elk idealisme, alle adeldom van geest stuit af op het cynisme van de bevolking die weinig fiducie heeft in de Haagse worsteling voor een Nederland dat sterker uit de crisis komt.

Daarom: lijdt met ons mede. Trek die broekriem nou dat ene extra gaatje aan.
Tien procent eraf: hamerstuk in de Treveszaal, zonder hoofdelijke stemming door Tweede en Eerste Kamer.

Wat zou dat een élan teweeg brengen. Wat zouden wij dan allemaal een gezegend nieuwjaar tegemoet gaan.

Kabinet, laat het niet bij de beste wensen alleen!

Update 20.00 uur
Het besluit van het kabinet Den Uyl om de inkomens van de bewindslieden
terug te brengen staat  vrij onderaan in dit nieuwsartikel uit de Leeuwarder
Courant van maandag 28 mei 1973.

Update. Donderdagavond na 22.00 uur Han van der Horst in debat in het programma Dichtbij Nederland http://dichtbijnederland.ntr.nl/ op Radio 5.

Volg Han van der Horst ook op Twitter


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (149)