2.723
40

Publicist op weblog Hollandsche Politiek

Paul Wilders is de broer van Geert Wilders. Hij beheert het weblog Hollandsche Politiek op www.dutchpolitics.org

Brinkman wint machtsstrijd PVV

De machtsverhoudingen binnen de PVV zijn wezenlijk veranderd

Hero Brinkman heeft de machtsstrijd binnen de PVV gewonnen. De uitstekende georganiseerde persoonlijke actie heeft het beoogde effect gehad. Sussende woorden van PVV-leider Geert Wilders doen daar niets aan af.

Publiceerde ik onlangs over de coup van Brinkman welke door PVV-voorman Geert Wilders werd gesust als “niet chique” maar “bespreekbaar op termijn en toegestaan”, de conclusie kan niet anders zijn dat Hero Brinkman per saldo het pleit in zijn voordeel heeft geslecht.

Daar doet het gegeven dat Brinkman ten overstaande van Peter Middelkoop van De Pers erkende “heel ontzettend op zijn flikker te hebben gehad” van Geert Wilders niets aan af. Evident is inmiddels dat de actie van Brinkman wel degelijk een eenmans-actie is geweest en derhalve geen geniaal politiek een-tweetje opgezet binnen de PVV zelve. Derhalve zijn een aantal conclusies gerechtvaardigd:

Machtsfaktor
De machtsverhoudingen binnen de PVV zijn wezenlijk veranderd. Mocht tot zeer recent de PVV als een uniform blok beschouwd worden met Geert Wilders als enige en blindelings gevolgde regisseur, dan is dat beeld publiekelijke bijgesteld. Brinkman (met gevolg binnen de PVV) heeft het aangedurfd zijn politieke leider publiekelijk te passeren. Met succes en zonder verregaande consequenties voor zijn persoon. Een interne reprimande kan niet als consequentie met enige impact worden aangemerkt. Naar buiten toe mag de soevereine alleenheerschappij van Wilders ongebroken lijken; binnenskamers is Brinkman plus interne aanhang een machtsfactor van belang geworden. Een visie die ook tenminste een deel van de buitenwacht onderkent. Een gegeven waar Wilders niet omheen kan.

Democratisering
Brinkman verdient alle lof voor zijn poging democratisering binnen de PVV op de agenda te zetten. Alhoewel ik persoonlijk zeer grote bezwaren heb tegen de boodschap en de vorm welke door de PVV worden uitgedragen kan ik niet anders dan fervent voorstander zijn van democratie en zeker democratie binnen politieke partijen. De PVV is daar geen uitzondering op. Het feit dat Brinkman democratisering binnen de PVV op de agenda heeft gezet impliceert dat hieraan niet meer voorbij kan worden gegaan. Geert Wilders mag dan pogen dit onderwerp zover mogelijk voor zich uit te schuiven; de termijn is vanaf nu eindig. Dit op straffe van verregaande oppositie binnen een smaldeel binnen de PVV onder aanvoering van Brinkman. Ultimo kan oneindig vooruit schuiven leiden tot scheuring van de PVV. Een scenario waar Wilders bepaald niet op zit te wachten.

Kortom: er rest slechts een enkele conclusie. Hero Brinkman heeft de machtstrijd binnen de PVV gewonnen. Niet in de zin van totale machtsovername. Wel in het vormen van een machtsblok van groot belang binnen de PVV. En dat mag met recht een paleisrevolutie genoemd worden.

Dit artikel is verschenen op de website van Paul Wilders DutchPolitics.org

Geef een reactie

Laatste reacties (40)