261
12

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Brussel toont zich katholieker dan ooit

Op de Grote Markt komt naast een heidense kerstboom ook een kerststal, maar dat is paranoïde rechts ontgaan

De laatste tijd was het redelijk stil rond de vermeende machtsovername van de islam in Europa. Natuurlijk, de liefhebbers van de grote eurabische complottheorie hielden elkaar bezig op hun eigen websites, maar wat ze tegenwoordig in de kranten “ophef” noemen, dat kwam er niet meer van.

Nu lijkt men in die kringen toch iets gevonden te hebben: Brussel wijkt voor de moslims door op de Grote Markt geen uit Noorwegen of zo ingevoerde reuzenkerstboom te plaatsen maar een neppe, die blijkbaar bij een kunstenaar is besteld.

De hoofdstad van Europa volgt steeds meer Nederlandse gezinnen, die voor de goedkoopte en vanwege de naalden die anders massaal in het dure tapijt blijven zitten, een plastic  alternatief kopen bij de Blokker of de Action.

Het Brusselse stadsbestuur ontkent dan ook dat die nieuwmodische kerstboom er is gezet vanwege de moslims. De burgemeester van Brussel heeft paranoïde rechts een spijkerhard argument in het verwrongen gelaat geworpen: op de Grote Markt komt niet alleen een gemeentelijke kerstboom maar ook een gemeentelijke kerststal.

De kerstboom is een heidens symbool. Bij opa en oma hadden ze er eentje maar op de Sint-Jozefschool had ik geleerd, dat dit eigenlijk niet oké was. Echte katholieken, vurige katholieken, zoals wij moesten worden, hielden afstand van zulke commerciële en ongodsdienstige symbolen die de mensen dankzij de reclame werden opgedrongen. Wij wisten dat kerstmis het feest was van Gods zoon, die op aarde kwam om ons te verlossen. Daarom hoorde er in een katholiek huis alleen een kerststal te staan.

Welnu: deze kerststal komt pontificaal op de Grote Markt in Brussel te staan. Daar wordt niet aan getornd. Daar wordt niet aan geknoeid. Daar is geen modern kunstenaar op los gelaten.  Die is in tegenstelling tot de boom niet gemoderniseerd. Te heilig.

Als Brussel iets doet de komende kerstdagen, dan is het teruggrijpen op haar oude katholieke geschiedenis of – in de taal van paranoïde rechts – de joods-christelijke wortels. Meer en duidelijker dan ooit. Dat is paranoïde rechts ontgaan. Dat komt omdat het de eigen oogkleppen aanziet voor de Europese cultuur en geschiedenis.

Gelukkig weten de meeste mensen beter.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (12)