2.877
77

Voorzitter Nederland Bekent Kleur

René Danen (1967) is voorzitter van de stichting Nederland Bekent Kleur. Hij was in 1992 een van de oprichters van de antiracismeorganisatie. In dat jaar nam hij ook het initiatief tot de eerste jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Danen was verder gemeenteraadslid in achtereenvolgens Nijmegen en Amsterdam. Ook was hij coördinator van platform Keer het Tij, een bundeling van 575 maatschappelijke organisaties en van het Nederlands Sociaal Forum. Danen introduceerde in 1999 namens Milieudefensie de Autovrije Zondag in 54 steden in Nederland. Eerder was hij voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb.

CDA blijft last houden van Wilders

Wilders' agenda leidt de komende maanden tot een reeks nieuwe problemen voor CDA

Rutte en Verhagen werken vanaf begin november mogelijk samen met een regeringspartner die veroordeeld is voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Duidelijk is dat de eerst komende twee maanden voor veel rumoer gaan zorgen. Een verstandige CDA’er maakt daarom nu aan het begin een heldere keuze: Geen samenwerking – in welke vorm dan ook – met een partij vol veemdelingenhaat.

Wilders noemde CDA-voorzitter Bleker donderdag ‘een enorme zeurpiet’. De PVV-leider voegde er aan toe: “voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!” Dat laatste is het gevolg van de afspraak die gemaakt is tussen de drie regeringspartijen. CDA en VVD gaven bij de start van de formatie in een verklaring aan dat ze accepteren dat Wilders komende tijd doorgaat met zijn xenofobe en discriminerende uitspraken. Nu al blijkt dat dit een onvermijdelijk recept is voor politieke problemen. En de komende maanden duiken al een reeks nieuwe problemen op.

Het begint al meteen op 11 september. Dan is volgens de NOS het CDA-congres gepland waar over het regeerakkoord wordt gestemd. Dat betekent dat de CDA-leden over de tekst van het regeerakkoord stemmen terwijl Wilders in New York staat om haat te zaaien tegen moslims. In de persverklaring waarmee hij zijn reis aankondigt schrijft Wilders dat hij gaat naar de plaats “waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde”. Hij spreekt bewust generaliserend over ‘de islam’ in plaats van over moslimterroristen. Een gematigde islam bestaat volgens de PVV-leider immers niet. SIOA (Stop Islamization of America), de organisator van het protest in New York gaat nog veel verder. HP/De Tijd schreef daarover: “de oprichter van deze organisatie, roept onder andere op tot moord op moslims.” Bovendien heeft Filip Dewinter van het extreemrechtse Vlaams Belang aangekondigd op 11 september ter ondersteuning van Wilders’ optreden bij SIOA een protest bij de Amerikaanse ambassade in Brussel te organiseren. Dat alles zal in schril contrast staan met het CDA-congres diezelfde dag.

Na terugkomst uit New York kan de extreemrechtse PVV-leider een week later op Prinsjesdag weer gewoon aanschuiven bij de andere regeringspartijen in de Ridderzaal. En op 2 oktober volgt dan alweer de volgend buitenlandse reis. Wilders zal in Berlijn spreken op uitnodiging van CDU-gemeenteraadslid Stadtkewitz. Die uitnodiging was reden voor de lokale fractie van de christendemocraten om Stadtkewitz uit de partij te zetten. De Berlijnse fractievoorzitter van het CDU zei in Die Zeit over de steun van zijn partijgenoot aan Wilders dat ‘voor wie een intolerante houding ondersteunt geen plaats is in de partij’. Opvallend is dat zusterpartij CDA in Nederland de standpunten van Wilders wel ‘accepteert’ en zelfs veel verder gaat door een deal met Wilders te sluiten om te regeren. Dat zal door onze oosterburen niet begrepen worden. De Duitse Minister van Financiën, de christen-democraat Wolfgang Schaüble, zei deze week al dat de opkomst van Wilders een bewijs is dat racisme een probleem is van alle landen. “Tien jaar geleden had niemand zo’n verkiezingsuitslag in Nederland voor mogelijk gehouden.”

Wilders moet na het uitje naar Duitsland op tijd terug zijn in het land want twee dagen later, op 4 oktober, wordt hij al weer verwacht voor de rechtbank in Amsterdam. Hij wordt verdacht van het aanzetten tot haat jegens en discriminatie van moslims, Marokkanen en niet-westerse allochtonen. De zaak gaat de hele maand duren. Op 30 oktober krijgt Wilders steun op straat voor zijn zaak. De extreemrechtse English Defence League (EDL) heeft aangekondigd dan met ruim honderd mensen naar Amsterdam te komen om te demonstreren vóór de PVV-leider. De EDL staat in eigen land bekend om demonstraties met een gewelddadig karakter waar racistische skinheads en voetbalhooligans aan meedoen. De leider van de EDL is veroordeeld voor geweldpleging. Enkele dagen na dit vertoon in de straten van onze hoofdstad doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak in de zaak Wilders. Rutte en Verhagen werken vanaf begin november dus mogelijk samen met een regeringspartner die veroordeeld is voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

Net als afgelopen weken zullen Rutte en Verhagen regelmatig in geheim overleg bij elkaar blijven komen met Wilders om te onderhandelen over welke plannen zijn autocratische partij wel of niet gaat steunen in de Kamer. En gelijktijdig gaat Wilders in binnen- en buitenland gewoon verder met zijn haatcampagne tegen moslims en allochtonen. Dat zal zeker afstralen op het kabinet.

Het moet daarom voor alle CDA-leden en Kamerleden duidelijk zijn dat de mooie letters van een regeer- of gedoogakkoord waardeloos zijn. De echte politiek wordt wekelijks gemaakt in de achterkamertjes van het Binnenhof en door Wilders op straat en in de media. Duidelijk is dat de eerst komende twee maanden al voor veel rumoer gaan zorgen. Om nog maar niet te spreken over de lange termijn, met Fitna 2 en alle andere incidenten die Wilders wekelijks zal creëren. Een verstandige CDA’er maakt daarom nu aan het begin een heldere keuze: Geen samenwerking – in welke vorm dan ook – met een partij vol vreemdelingenhaat. Dat bespaart het CDA een hoop ellende en is bovendien een verademing voor onze samenleving.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)