624
15

PvdA-voorzitter

Hans Spekman zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daar voert hij onder meer het woord over asiel- en migratiebeleid, armoedebestrijding en de WSW en Wajong. Daarvoor was hij ruim vijf jaar wethouder in Utrecht. In december 2011 is hij verkozen tot voorzitter.

CDA, treuzel niet langer met voetbalwet

Ruim een jaar geleden heeft de Tweede Kamer mijn wetsvoorstel voor een voetbalwet, dat ik indiende met mijn collega's Zijlstra en Atsma, aangenomen.

Ruim een jaar ligt het wetsvoorstel inmiddels bij de Eerste Kamer. De CDA-fractie blijft echter dwarsliggen en de behandeling uitstellen. Waardeloos. Met deze wet wordt ook de aanzet tot geweld strafbaar gemaakt en kun je mensen die rellen willen gaan trappen, al oppakken. En heb je dus ook een bekerfinale zoals het hoort: een volksfeest.

De voetbalwet maakt het ook mogelijk om hooligans een stadion- of gebiedsverbod op te leggen in combinatie met een meldingsplicht. Deze combinatie leidt ertoe dat de hooligans zich voortaan moeten melden op het politiebureau op de dag van de wedstrijd en dus niet naar de wedstrijd kunnen. Daarmee komt er een einde aan de situatie waarbij hooligans met een stadionverbod toch vrij gemakkelijk een wedstrijd kunnen bezoeken. Fans die niets misdaan hebben, kunnen gewoon naar het stadion om te genieten van een pot voetbal. Uiteindelijk zelfs zonder verplichte combi.

Ik heb me als sportwethouder in Utrecht bezig gehouden met het terugdringen van geweld in en rond de stadions. Als Kamerlid kreeg ik nu eindelijk de mogelijkheid om met behulp van een wet te zorgen dat goedwillende voetballiefhebbers niet langer de dupe worden van een beperkte groep relschoppers.

In de Tweede Kamer heb ik prima zaken gedaan met mijn collega’s van VVD en CDA en het voorstel is met een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Ook de clubs, supporters en de KNVB staan volledig achter invoering van de wet. Daarom is het extra frustrerend dat de CDA-fractie in de Eerste Kamer maar blijft treuzelen en het proces rekt door steeds weer nieuwe vragen te stellen. Als ze er tegen zijn, moeten ze tegenstemmen. Maar het is nu echt hoog tijd dat de Eerste Kamer deze wet gaat behandelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)