2.070
35

Bond van Cannabisdetaillisten

Michael Veling is duo-raadslid binnenstad voor het CDA in Amsterdam. Hij is lid van de Bond van Cannabisdetaillisten en van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Coffeeshops sluiten veroorzaakt problemen en lost niets op

JOOP-DEBAT: Alleen criminelen profiteren van het kabinetsbeleid

Deze week werd duidelijk dat in Amsterdam 187 van de 223 coffeeshops moeten sluiten als het kabinetsbeleid wordt doorgezet dat verkooppunten van softdrugs niet minder dan 350 meter in de buurt van een school gevestigd mag zijn. Gaat dat beleid problemen oplossen of juist veroorzaken? Dat laatste natuurlijk.

We hebben in Amsterdam jarenlang last gehad van straathandel. Daar zijn we nu van af. Door de nieuwe maatregelen tegen coffeeshops zul je zien dat de straathandelaren weer massaal terugkomen. Dat is doodzonde. De handel komt dan steevast in verkeerde handen en het blijft vast ook niet bij softdrugs.
Degenen die het meest baat hebben bij het beleid zijn de doorgewinterde criminelen. In Brabant zie je dat groepen die al een lange geschiedenis hebben in de criminaliteit en voorheen in de xtc, botersmokkel en illegale jeneverstokerijen zaten, zich steeds meer gaan richten op de hennepteelt.
De problemen worden niet veroorzaakt door onze branche die nu gestraft wordt. Er is geen andere bedrijfstak die zo streng gecontroleerd wordt als de onze. Verkoop van softdrugs aan minderjarigen betekent het einde van je zaak.
Wij vragen als detailhandelaren alleen maar dat er voor onze ‘achterdeur’ een fatsoenlijke regeling komt, zodat de verkoop verder genormaliseerd kan worden en illegale praktijken achterwege kunnen blijven. Daar wil Den Haag echter de vingers niet aan branden. 
De overheid wil daarentegen bijvoorbeeld pasjes aan softdrugs-consumenten gaan uitgeven om zo de verkoop aan toeristen terug te dringen. Het is de vraag of dat überhaupt mag. De autorititeiten gaan dan immers een nu nog criminele handeling min of meer legaliseren, de handel in soft drugs is namelijk nog steeds bij wet verboden. Die tegenstrijdigheid is een achilleshiel van het gedoogbeleid. Zo gauw de overheid de nu nog illegale handel teveel wil reguleren bestaat de mogelijkheid dat de rechter concludeert dat de verkoop kennelijk ‘een legale handeling is’. Legaliseer daarom om te beginnen de handel.

Michael Veling gaat donderdag 6 januari in debat over de kwestie bij De Gids FM, om circa 11:45 uur live op Radio 1.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)