2.483
151

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Cohen en de mensen die tégen hem zijn

Rutte zal de zondag uitgestoken hand van Job Cohen geen blik waardig keuren

Op de vrolijke feestmiddag die de Pvda afgelopen zondagmiddag voor links organiseerde in de grote zaal van de Brakke Grond werd maar één concrete handreiking gedaan. Job Cohen riep premier Mark Rutte op om samen met hem het onderwijs aan te pakken. Hij zei er iets ingewikkelds bij over de Mark Rutte van 2008 en die van nu, maar daar kwam het toch wel op neer.

Cohen zei dat omdat hij zo’n intens fatsoenlijke en integere professor is, die denkt dat je tegenstanders met goede argumenten kunt overtuigen. Ik hoorde het hem zeggen van dat onderwijs en ik zag hem bijna denken: “Daar heeft hij het niet van terug, Mark, daar kan hij zich moeilijk uitwurmen”. En: “Nu laten we hem toch zien dat hij niet altijd zijn huik naar de wind van Wilders hoeft te laten hangen”.

Het wachten is op de afwijzende one liner van premier Rutte. Die had voorafgaand aan het feest in Buitenhof laten zien, wat hij kon. De premier legde ontspannen uit hoe moderne leiders vandaag de dag het land runnen. Zij dwingen hun ministers op de kern van hun plannen in maximaal twee a-4’tjes samen te vatten, want als dat niet lukt dan deugt het niet. Hij nodigde elke veertien dagen op maandag na het werk vertegenwoordigers van een maatschappelijke sector uit op het Catshuis voor een praatsessie “met een hap eten erbij”. Het ging er verder om de bestuurders heel vriendelijk en beleefd te behandelen waarna je vervolgens de échte vragen stelt aan de mensen van de praktijk, de lui op de werkvloer.

Rutte nam het de werklozen niet kwalijk dat zij in de uitkering bleven hangen, maar de sociale diensten wél. Die moesten hen activeren. Dit maakte allemaal deel uit van het andere Nederland dat hij met zijn kabinet aan het realiseren was.

Rutte beloofde niets. Aan het eind van het interview was nog weinig duidelijk van de maatregelen die het kabinet wil nemen als de kaap van de statenverkiezingen eenmaal genomen is. Maar de premier had zichzelf wel weten te presenteren als iemand die voor geen kleintje vervaard is en het beste met Nederland voor heeft. Het was een propagandasucces van betekenis, wat voor gemeenheden zogenaamd goede verstaanders ook tussen de regels door meenden te horen.

Rutte zal de uitgestoken hand van Job Cohen dan ook geen blik waardig keuren. Hij zal verklaren dat het onderwijsbeleid van zijn voortreffelijke collega Van Bijsterveld nu juist alles beoogt wat ook de PvdA wil bereiken en dan blijft Cohen bedremmeld staan.

Het wordt tijd dat Job Cohen het volgende beseft: dit kabinet wil geen vrienden met hem zijn. Dit kabinet is tegen hem en de PvdA en alles waar die partij voor staat. Ook als het in strijd is met elke vorm van redelijkheid. Een goede – helaas al meer dan een kwart eeuw geleden overleden – vriend van me gaf ooit de volgende levensles: “Han, je hebt nu eenmaal mensen die zijn tegen je. Je kunt je wel af gaan vragen waarom, maar dat weten ze waarschijnlijk zelf ook niet. Ze zijn gewoon tegen je. Daar moet je niet over denken. Daar moet je rekening mee houden”.

Wat Nederland de komende jaren nodig heeft is een verenigd links met een glashelder program en als het kan een schaduwregering van aansprekende persoonlijkheden. Anders wordt het niks. Laten wij hopen dat Cohen daar in de Brakke Grond voor het laatst de hand reikte. Het is hier tenslotte al lang geen sprookjesland meer. 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (151)