1.398
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Combinatie armoede en stress: een tijdbom

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hebben mensen met geld, minder stress? 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Geld maakt niet gelukkig. Daar troosten mensen zichzelf mee in tijden van crisis. Maar onderzoekers denken daar anders over. Ze ontdekten dat als je geld hebt je minder last hebt van stress en van het ongelukkig zijn. De combinatie van armoede en stress – iets wat maar al te vaak samengaat – is een tijdbom, zeggen de onderzoekers.

Apart zijn het al duidelijke aanwijzingen dat het niet goed gaat, maar de combinatie is helemaal beroerd. Het onderzoek werd gedaan met behulp van een database in Engeland met daarin de gegevens van 66.500 mannen en vrouwen van 35 jaar en ouder uit de periode 1994 tot 2004. Geen van hen had aan het begin van het onderzoek kanker of een hartaandoening.
Na analyse van alle gegevens en na controle; of de uitkomsten van het onderzoek niet veroorzaakt zouden kunnen zijn door andere zaken zoals leeftijd of sekse, wisten de onderzoekers dat arme en voortdurend gestresste mensen eerder dood gaan. Als je een laag inkomen hebt vergroot dat de gevolgen van de stress. Rijken kunnen met hun geld de gevolgen van stress afzwakken.

De wasmachine begeeft het? Als je geld genoeg hebt staat er dezelfde dag nog een nieuwe. Leef je van de bijstand? Dan loop je voortdurend te piekeren hoe je dit nu weer moet oplossen en het komt nog eens bovenop een reeks andere zaken die te wijten zijn aan het gebrek aan financiële middelen.
Wisten we dat niet al lang? Het is een beetje de rode lijn in de geschiedenis van de mens. Onze ontwikkeling is gebaseerd op een lange zoektocht naar het verkleinen van de onzekere factoren in het leven van mensen. Voordeel van zo’n onderzoek is dat het weer eens onder de neus van beleidsmakers en bezuinigers gehouden kan worden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van maandag nalezen: Is maanziekte een mythe?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)