1.153
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Comfort food bevat troost

Gezond Weetje van de Dag: Een ontbijt dat vrolijker maakt

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het begrip comfort food – voedsel om ons te troosten – krijgt een nieuwe betekenis door de ontdekking door Mexicaanse onderzoekers die afgelopen week gepresenteerd werd op het de 244ste Nationale bijeenkomst van de American Chemical Society. Er zitten mogelijk stemming verbeterende stoffen in producten zoals chocolade, bosbessen, aardbeien, frambozen, thee en andere voeding waardoor we ons beter voelen. 

De onderzoekers stelden een lijst samen van meer dan 1700 bestanddelen van voedsel die de smaak bepalen. Sommige van die stoffen vertonen een opvallende gelijkenis met valproïnezuur, een medicijn dat door mensen met epilepsie gebruikt wordt en in mindere mate ook wel door mensen met stemmingsstoornissen.

Het zit er in minimale hoeveelheden in en je moet je daar nu ook weer niet teveel van voorstellen, maar als zo’n persbericht door de organisatie van de bijeenkomst naar buiten gebracht wordt kun je er zeker van zijn dat mensen dat interessant vinden. En het is ook grappig, want ook ik kijk nu heel anders naar mijn ontbijt: kopje thee een bakje bosbessen, frambozen en aardbeien. 

Eerder: Snurkt uw kind?

Volg Ivan ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)