491
7

Docent en publicist

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Daarnaast is hij publicist en auteur. Hij schrijft columns en opiniestukken over onderwijs en de maatschappij voor o.a. dagblad De Limburger, de Nationale Onderwijsgids en Joop. Tevens verschijnen zijn artikelen regelmatig in diverse landelijke dagbladen en onderwijsmagazines. Van zijn hand verschenen eerder de educatieve scheurbundel '200 Dagen School & Scheuren!' en de onderwijsbundels 'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken' en 'Leraren zijn net echte mensen'. In september 2020 verscheen zijn nieuwe boek 'Woordenwisseling', waarin hij correspondeert en in gesprek gaat met 24 BN'ers over onderwijs, carrières, passies en het leven.

Creatief met werkgelegenheid

Regering, let u even op? 

Dat het niet goed gaat met de economie in ons land, is inmiddels een feit. Wanneer het niet goed gaat met de centen, in welke vorm dan ook, vallen er ontslagen. Dat is helaas inmiddels ook een feit. Maar vaak liggen de oplossingen voor de hand. Werkgelegenheid kan makkelijk worden gecreëerd.

Er zijn namelijk bedrijven die wél goed draaien. Die tijdens elke willekeurige crisis het hoofd boven water houden. Gewoon omdat we ze nodig hebben. En juist daar is veel winst te behalen. Regering, let u even op?

Afgelopen zaterdag was ik in de stad bij ’s lands grootste kruideniersshop. Omdat het moest. Toen ik weer buiten stond, dacht ik het te begrijpen. Hier is winst te behalen. In deze kruidentempel ligt het werk voor het oprapen! Ik zal u vertellen hoe.

Ten eerste: Het is bij de kassa’s altijd stervensdruk. Met je handen vol potjes vitamines, scheermesjes, snoep en deo, sta je wortel te schieten totdat alle hoestende en zuchtende medemensen voor je hebben afgerekend. In de Efteling sta je ook in lange rijen. Maar daar word je vermaakt. Voorstel: zorg voor een animatieteam. Al houden ze alleen al de jengelende kinderen in de rij vrolijk bezig (schminken, nagelpoepen etc.). Het zou een hoop adrenaline schelen.

Ten tweede: Wanneer je eindelijk, na een helse tijd in de rij achter die naar zweet ruikende man die GEEN (!!) deo in zijn mandje heeft liggen, aan de beurt bent bij de kassajuffrouw, kun je het eigenlijk niet meer alleen aan. Razendsnel worden je producten op een klein plateautje gedropt. Je moet dus alles zo snel mogelijk inpakken. En tussendoor betalen. En alle gefrustreerde blikken achter je zien te vermijden. Hel!

Waar altijd stapels gratis plastic zakjes lagen, is nu een dichtgetimmerd frontje te zien. “Hebben jullie geen plastic zakjes meer?” vraag ik aan het chagrijnige kassameisje. “Jawel, kosten nu tien cent…” Oké. Ik zie dat ik alleen een briefje van twintig heb. Ook dat nog. Maar ik heb echt een zakje nodig. De mede-wortelschietende kopers achter mij, worden nóg ongeduldiger. Begrijpelijk. Voorstel: laat iemand mijn spullen inpakken, in één of meerdere plastic zakjes van tien cent per stuk, zodat ik ondertussen RUSTIG kan betalen en de rijdoorstroming beter (lees: sneller) verloopt.

Ten derde: Wanneer je met je inkopen, in één of meerdere plastic zakjes van tien cent per stuk, naar buiten wilt lopen, gaat STANDAARD het alarmsysteem brullen. Dan ben je dus officieus een dief. Een rennende vakkenvuller of dito kassameisje sommeert mij om alle plastic zakjes van tien cent per stuk, leeg te halen. Niets verdachts te vinden. Natuurlijk niet! “Oké, loop maar door….” Tja, wat dacht je dan?? Voorstel: zet bij elk detectiepoortje preventief een nieuw bewakend personeelslid, die standaard ieders tassen en plastic zakjes doorzoekt. Desnoods met een snuffelhond.

Beste regeringsmensen, ik neem aan dat u de beschreven situaties herkent? Er zijn achthonderd van deze kruidenwalhalla’s in Nederland. Maal, pak ‘m beet, vijf extra personeelsleden. Dat is een totaal van VIERDUIZEND extra werkplekken!
Ik heb het bedacht. Lost u het even op? Hartelijk dank.
Volg Pascal Cuijpers ook op Twitter


Laatste publicatie van PascalCuijpers

  • Woordenwisseling

    Correspondentie met 24 BN'ers

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (7)